Samfund

Flere end 20.000 ænder aflives efter fund af fugleinfluenza

Aflivningen sker for at bremse sygdommen, før den blive farlig.

Omkring 20.000 ænder skal aflives, efter at Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza hos en andebesætning nær Holstebro.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det her er det, vi på jysk kalder træls. Det kan ikke siges anderledes. Det er halvdelen af min besætning, siger Martin Daasbjerg, der ejer den ramte virksomhed Dansk And i Handbjerg, til TV Midtvest.

Standser sygdom før den bliver farlig

Sygdommen blev fundet af Fødevarestyrelsens rutinemæssige overvågningsprogram.

Souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at de smittede fugle ikke har vist sygdomstegn. 

- Vi ved ikke præcis, hvordan det er kommet ind, vi ved bare, at selve smittekilden er vildfugle, siger han.

De mange ænder vi blive aflivet mandag.

Han understreger, at det er vigtigt, at de ramte fugle findes og aflives hurtigt - også selvom de ikke viser tegn på sygdom.

- På den måde kan vi tage vores forholdsregler og sikre, at så få fugle som muligt bliver smittet, og vi kan bremse sygdommen, inden den eventuelt udvikler sig og bliver højpatogen, siger Stig Mellergaard. 

Sikkerhedszone 

Det drejer sig om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5, og det betyder, at de fleste kan overleve at blive smittet.

Men de kan også smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan derved ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Ænderne skal aflives mandag på den ene af Martin Daasbjergs ejendomme i Handbjerg vest for Vinderup, hvor en del vil blive kvalt i en container, som fyldes med CO2 og en del vil blive aflivet ved at få en injektion med det samme stof, man bruger til at aflive hunde og katte hos danske dyrlæger.

- Vi bruger to forskellige metoder, fordi 12.000 af dem er ællinger, og de er betydeligt lettere at få til at dø i CO2 end de voksne dyr, siger Stig Mellergaard. 

Udover aflivningen bliver der oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs, men hverken fjerkræ eller deres æg må flyttes ud af zonen i 21 dage.