Samfund

Direktør kalder Rigspolitiets tal om illegale ansatte for misvisende

Et nyt system skal gøre virksomheder opmærksomme på illegale ansatte blandt deres medarbejdere, lyder opfordringen fra Horesta.

Aldrig er så mange danske virksomheder blevet taget i at benytte illegal arbejdskraft som netop nu.

540 gange blev virksomheder sidste år sigtet for at have illegale ansatte, og alene i de tre første måneder i år er 207 virksomheder blevet sigtet for at have ansatte, som ikke måtte arbejde i Danmark. Det er det højeste antal i et enkelt kvartal nogensinde.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

Politiet møder oftest de illegale ansatte i restaurations-, rengørings- eller håndværkerbranchen gennem anmeldelser, kontrolbesøg og koordinerede indsatser.

- Så længe der er et økonomisk incitament fra arbejdsgiver – at kunne få en arbejdskraft billigere, end hvis man skal gå ud og købe på dansk vilkår - er jeg desværre bange for, at der er et marked for det her, siger Jakob Søndergaard, som er vicepolitikommissær hos Københavns Politi, til TV 2.

Det er ikke rimeligt, at virksomheder bliver ramt af forhold, de ikke har mulighed for at tjekke

Katia Østergaard, administrerende direktør for Horesta

Men ifølge Katia Østergaard, som er administrerende direktør for hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet Horesta, er Rigspolitiets tal misvisende.

Selvom hun støtter op om politiets arbejde med at fjerne illegal arbejdskraft, der er med til at fjerne konkurrencen for dem, der overholder reglerne, indeholder tallene forkerte virksomheder.

- Det er ikke rimeligt, at virksomheder bliver ramt af forhold, de ikke har mulighed for at tjekke, siger Katia Østergaard og henviser til, at en virksomhed, der ellers overholder reglerne omkring udenlandske studerende, vil blive sigtet og holdt ansvarlig, hvis en udenlandsk studerende tager flere timer et andet sted og dermed i alt arbejder mere, end deres tilladelse går på.

- Virksomheden kan ikke vide, om overtrædelsen sker, siger Horesta-direktøren.

System skal opdage illegalt arbejde

Katia Østergaard opfordrer derfor til, at man fra politisk side laver et system, så virksomhederne får en besked, hvis en af deres ansattes arbejdstilladelse bortfalder.

Her kommer flest illegale ansatte fra

De illegale ansatte stammer fra hele verden, men de fleste kommer fra:

  • Pakistan (17 sigtet i 1. kvartal 2018)
  • Thailand (17 sigtet i 1. kvartal 2018)
  • Nigeria (15 sigtet i 1. kvartal 2018)
  • Ukraine (12 sigtet i 1. kvartal 2018)
  • Afghanistan (10 sigtet i 1. kvartal 2018)

Kilde: Rigspolitiet

Hun mener, at det vil kunne få antallet af sigtelser til at falde.

- Jeg kan kun støtte, at der er en effektiv kontrolindsats, men man skal sætte ind der, hvor der er tale om illegal arbejdskraft - dem der er her ulovligt og arbejder sort.

De illegale ansatte, som i løbet af i år er blevet sigtet, stammer fra hele verden, men de fleste kommer fra Pakistan, Thailand og Nigeria.

- Det er meget typisk, at vi ser folk som er kommet fra Afrika og er kommet ind i Europa gennem Italien. Så snart de har fået opholdstilladelse dernede, kan de fortsætte til resten af Europa, og Italien er den korteste vej fra de afrikanske lande, forklarer Morten Smith, som er leder i Udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi.

En københavnsk restauratør afslører, at den illegale køkkenhjælp får 70 kroner i timen. Uden ham kunne caféen ikke overleve. Video: Rikke Museth Janniche

En af de dem er en pakistansk køkkenhjælper, som arbejder hos en københavnsk restaurant. Han har indtil videre været i Danmark i et år.

Hvor meget tjener du i timen?

- 70 kroner.

Er det godt?

- Ja, det er meget godt for mig.

Restauratøren har gennem årene haft en del danskere ansat, men de ønskede ikke at arbejde om aftenen og blev derfor væk. Han mener derfor, at illegal arbejdskraft er nødvendig.

- Hvis jeg ikke havde illegal arbejdskraft, havde jeg ikke nogen forretning.