Minister: Nyuddannede på dagpenge kan gå og hygge sig

En analyse fra Indenrigsministeriet viser, at hver fjerde dagpengemodtager er nyuddannet.

Christian Søgaard-Jensen var på dagpenge i otte måneder og nåede at søge 62 jobs, før det lykkedes ham at få sit første fuldtidsjob, efter han havde færdiggjort sin universitetsuddannelse.

Han fortæller, at det var en hård og frustrerende oplevelse at være på dagpenge og en del af den statistik, der viser, at hver fjerde dagpengemodtager i Danmark er nyuddannet.

Tallene kommer fra en analyse fra Indenrigsministeriet.

Hyggekultur

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) mener, at de nyuddannede  på dagpenge skal tage imod de job, der er tilgængelige på arbejdsmarkedet.

- Der kan være en kultur om, at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et nyt job, siger han til Berlingske.

Provokerende

Christian Søgaard-Jensen mener ikke, at man kan betegne det som hygge at være på dagpenge.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der ønsker at rende rundt på dagpenge i lang tid og hygge sig. Jeg synes, det er en anelse provokerende, siger han til TV 2.

Han anerkender, at han bevist er gået efter stillinger, der matcher med den universitetsuddannelse, han har taget.

- Det ville være underligt at tage en lang videregående uddannelse og så sige, det var det, jeg tager bare, hvad jeg kan få. Når du har taget en uddannelse, der tager så mange år, så vil du jo gerne ud og bruge den inden for det, du har specialiseret dig inden for.

- Det er jeg klar over, at ikke alle kan. Men så skal vi have nogle muligheder for at kunne navigere i, hvor vi så kan bruge vores kompetencer.

Virkelighedsfjernt

Camilla Gregersen, der er formand i Dansk Magisterforening, mener heller ikke, at man kan tale om, at nyuddannede hygger sig, når de er på dagpenge.

 - Jeg synes, det er virkelighedsfjernt og måske også en anelse arrogant at påstå, at de unge går og hygger sig på dagpenge. De er topmotiverede for at komme ud og bruge de ting, som de har lært, og det giver jo også allermest bonus for både samfundet og dem selv, at de kommer hurtigt i job. Det ved de godt.

Simon Emil Ammitzbøll Bille giver ikke meget for Camilla Gregersens forklaring.

- En fagforeningsformand skal jo sige det, en fagforeningsformand skal sige. Det har jeg stor respekt for. Jeg vil bare sige, at vi har et arbejdsmarked, der er under pres. Derfor kan det ikke være rigtigt, at der er et stigende antal nyuddannede, der ikke går i beskæftigelse men direkte på dagpenge.

- Det handler om at komme i gang, tage fat, få jord under neglene – og senere kan man så måske få drømmejobbet.

Siden 2013 har ledigheden blandt de nyuddannede ligget stabilt omkring 20.000 fuldtidspersoner, men samtidig er det totale antal dagpengemodtagere faldet fra 120.000 til 80.000 fuldtidspersoner.