Samfund

Skal undersøge lærernes arbejdstid: - Det bliver stort og vanskeligt

Kommissionen skal blandt andet komme med bud på, hvordan folkeskolen og øvrige undervisningsområder kan spille bedre sammen.

Per B. Christensen skal de næste tre år stå i spidsen for en kommission, der har fået til opgave at undersøge lærernes arbejdstidsregler.

Det bekræftede Kommunernes Landsforening (KL) fredag morgen.

- Det er en stor og vanskelig - men også spændende opgave. Det, der ligger foran mig, er at lytte og analysere og forhåbentligt i løbet af 2019 komme med nogle sigtelinjer, som parterne kan bruge som afsæt for en ny arbejdstidsaftale, siger Per B. Christensen til TV 2.

- Det vigtige er, at parterne har betrygget mig i, at de bakker op omkring den her proces, og at de af et ægte hjerte vil det her. Ellers havde jeg ikke sagt ja til opgaven, siger han.

- Vil kaste alle kræfter ind

Kommissionen er en del af de netop afsluttede overenskomstforhandlinger.

Her havde lærerne krævet en ny aftale om deres arbejdstidsregler, hvilket det ikke lykkedes at nå til enighed om. I stedet blev parterne enige om at nedsætte en undersøgelseskommission, som frem mod de næste overenskomstforhandlinger i 2021 skal kulegrave forholdene omkring lærernes arbejdstid.

Jacob Bundsgaard (S), der er formand for KL og borgmester i Aarhus siger, at man vil kaste alle kræfter ind på, at det lykkes at nå til enighed på området denne gang.

- Vi går ind i det her med en meget klar intention om, at det her skal være et forpligtende forløb, der leder frem til, at vi kan lave en aftale senest i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2021 og meget gerne tidligere, siger han.

Med udnævnelsen til kommissionsformand skal Per B. Christensen de kommende tre år stå i spidsen for en kreds af eksperter, som får til opgave at afdække, hvordan arbejdstidsreglerne harmonerer med lærernes mulighed for at lave kvalificeret undervisning.

Kommissionen skal også komme med bud på, hvordan folkeskolen og øvrige undervisningsområder kan spille bedre sammen.

- En meget forpligtende aftale

Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, tror på, at kommissionen kan være med til at løsne situationen op.

- Det er en meget forpligtende aftale, vi har lavet. Det her er alt andet end en syltekrukke, der er sat en fuldstændig fast deadline på, hvornår tingene skal være færdige.

Lærernes arbejdstid var en af de helt store knaster ved overenskomstforhandlingerne. Siden 2013 har lærernes arbejdstid ikke være reguleret af overenskomsten, men i stedet af det lovindgreb, der kom efter lærerlockouten det år.

I det lovindgreb er lærernes arbejdstid reguleret på en årsnorm, hvilket vil sige, at antallet af arbejdstimer kan variere fra måned til måned og først skal gå op over et helt år.

Lærernes forhandlere krævede fra begyndelsen af forhandlingerne, at arbejdstiden skulle opgøres efter en ugenorm - senere blødte de op og ville have en kvartalsnorm.

Men det endte altså helt uden en aftale, og derfor har forliget også splittet lærerne, hvoriblandt mange har erklæret sig utilfredse med aftalen om en undersøgelseskommission.