Samfund

Hesteherpes har spredt sig - hest aflivet i Jylland

Tre heste i Jylland har fået konstateret hesteherpes. En er blevet aflivet.

En aggressiv og smitsom hesteherpes er nu også konstateret i Jylland.

Dyrelægegruppen Frijsenborg i Østjylland havde sendt en prøve fra en hest til et tysk laboratorium, og torsdag kom svaret, at hesten havde været udsat for herpesvirus af den aggressive type, som har hærget på Fyn de seneste tre uger.

Hesten er fra postnummer Bjerringbro. Den er blevet aflivet, og besætningen er isoleret.

Det fortæller dyrelæge Søren Kirchhoff fra Dyrelægegruppen Frijsenborg til TV 2.

Kan være flere

Han ringede efterfølgende til det tyske laboratorium og fik bekræftet, at der er 18 verificerede tilfælde af virussen i Danmark, deriblandt tre i Jylland.

Lidt om hesteherpes

Herpesvirus hos heste forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter cirka to uger kan der tilstøde lammelser.

Herpesvirus smitter primært som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste osv. Der kan også forekomme smitte fra andre legemsvæsker.

En test for herpes virus tager mellem fire og seks dage om at komme frem til et resultat. 

Kilde: ridehesten.com

Men der kan være andre tilfælde, som han ikke kender til.

- Der er konstateret tilfælde af herpesvirus på tre heste i Jylland fra det her laboratorium, men der kan også være dyrlæger, der har sendt prøver til andre laboratorier, siger Søren Kirchhoff.

Han fortæller, at dyrehospitalet fredag er blevet kimet ned på grund af bekymring for virussen.

Den aggressive herpesvirus blev først konstateret i rideklubben i Odense efter et stævne på Fyn. Siden har flere heste fået konstateret virussen forskellige steder på Fyn. Og torsdag kom det frem, at tre heste er døde på Fyn som følge af den farlige virus.

De seneste tilfælde i Jylland tyder på, at nogen ikke har ønsket at informere om, at deres heste er smittede, mener dyrlæge Søren Kirchhoff.

- Det er er det, der er rigtig ærgerligt. At der ikke er nogen, der har meldt det ud noget før, siger han.

Isolér og tag temperatur

Herpesvirus 1, som den aggressive virus kaldes, forårsager feber, luftvejslidelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter cirka to uger kan der tilstøde lammelser. Det skriver Dansk Ride Forbund.

Forbundet har sammen med SEGES Heste under Landbrug og Fødevarer samt Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for heste lavet et sæt anbefalinger efter udbruddet af sygdommen.

Det vigtigste er at observere sine heste. Ved symptomer på luftvejsinfektion bør man isolere besætningen og tage temperatur dagligt. Alle anbefalinger kan læses på Dansk Rideforbunds hjemmeside.

- Man bør være hysterisk med hygiejnen i staldene, så herpesvirussen ikke breder sig. Specielt i denne tid, hvor mange hopper er drægtige. Det er en sjælden virus, der ikke er set så aggressiv i mange år. Hesteherpes kan give dyrene neurologiske sygdomme, og hvis hopperne bliver smittet, kan det medføre en abortstorm, har dyrlæge ved Norets Hestepraksis Sisse Holm-Thomsen fortalt til TV 2.