Samfund

Anders Bondo går af som topforhandler

Anders Bondo Chrisensen har netop annonceret sin afgang som formand for Forhandlingsfællesskabet.

Anders Bondo Christensen stopper som topforhandler på det kommunale område.

Det skriver Avisen.dk.

Beslutningen blev offentliggjort fredag på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde. Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, forlader posten som topforhandler til december.

Han nåede at bestride posten i 11 år. 

- Jeg har siddet med ved samtlige forhandlingsborde, hvor jeg har skullet prøve at finde også de interne kompromiser. Jeg har elsket det, men efter 11 år synes jeg, at jeg har udstået min værnepligt, siger han.

Havde en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Anders Bondo Christensen har haft en af hovedrollerne i de netop overståede overenskomstforhandlinger, hvor han både forhandlede på det statslige, regionale og kommunale område.

Han begrunder blandt andet sin fratrædelse med det arbejde, der venter i forbindelse med forhandlingerne om lærerens arbejdstid, som ikke blev løst ved overenskomstforhandlingerne.

Fredag blev det offentliggjort, at Per B. Christensen skal stå i spidsen for en kommission, der har til formål at løse spørgsmålet om lærernes arbejdstid.

Ønsker at stå mere frit

TV 2s finanskommentator peger på arbejdet med lærernes arbejdstid som en af hovedgrundende til, at Anders Bondo Christensen trækker sig som topforhandler.

- Det er min vurdering, at han ønsker at stå mere frit, når det gælder lærerne. Det er klart, hvis du er topforhandler for de kommunale lønmodtagere, så har du ikke så mange muligheder for at gå solo og agere. Så har du et fælles ansvar.

- Nu er der ingen tvivl om, at hans medlemmer siger til ham, at han skal gå efter den arbejdstidsaftale via den kommission, der er etableret. Det er det, han bliver målt på i øjeblikket, siger Ole Krohn.

Skal koncentrere sig om lærerne

Ole Krohn forklarer, at der er flere lærere, der følte sig udsat for et overgreb efter nedbruddet i lærernes overenskomstforhandlinger i 2013, der førte til lockout.

- Der er en del af dem, der ikke synes, det er godt nok med en undersøgelseskommission. Derfor har han brug for at koncentrere sig om det her nu og redde det her i land.

- 11 år er meget, og man skal også huske på, at han måske har et image af, at han har nejhatten på. Men hvis du kigger på resultaterne, så har han landet fem ud af fem overenskomster.