Sådan kan du hjælpe klimaet og miljøet i det daglige

Alle ved det. Klimaet og miljøet lider. TV 2 har samlet ALLE de gode råd - nogle batter mere i det samlede miljø- og klimaregnskab end andre.

50 kilo plastikaffald per dansk husstand ender hvert år i skaldespanden – et kilo om ugen. Det viser en ny rapport fra Danmarks Naturfredningsforening.

Det lyder ikke umiddelbart af særlig meget rent vægtmæssigt, men hvis man ser på, hvor meget det fylder, så er det rigtig meget – og samtidig bliver meget af plastikken ikke genbrugt.

Ifølge en ny meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, mener ni ud af ti svarende til 89 procent af de adspurgte, at det er vigtigt at sortere plastik i husstanden, så det kan genanvendes.

Alligevel er der meget stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer danskernes plastikaffald. Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen indsamler 40 af landets 98 kommuner ikke plastsorteret affald ved husstanden.

Det er især plastikbakker til kød, plastikposer og plastikflasken til shampooen, der er de store poster i den samlede mængde plastikaffald.

Mange danskere er allerede i fuld gang med på den ene eller anden måde at gøre deres eget bidrag i dagligdagen til gavn for miljøet og klimaet – hvis du også vil gøre dit, men ikke ved, hvor du skal starte, giver TV 2 dig her et hav af forslag til små og store ting, som du kan gøre i din hverdag.

Der er imidlertid noget, der batter mere i det samlede miljø- og klimaregnskab end andet. Spørger du eksperterne, gælder det især om at reducere forbruget af animalske produkter som kød og mejeriprodukter fra kvæg – og at forsøge at reparere dine ting, hvis de går i stykker, i stedet for at smide dem ud.

Eller kort sagt: At beholde dine ting i længere tid.

Dine indkøb

Madvarer i plastik

Spis efter årstiderne

Bøfferne og mælkeprodukterne

Planlæg dine indkøb

Kemikalierne

Plastikposerne

Vatpinde, vådservietter, plastlåg

Dit viskestykke eller din karklud

Din madindpakning

I dagligdagen

Vandflasken

Vælg vandhanen

Frossen mad

Låg på gryden

Dit bad

Køreturene

Udluftning

Din ferie

Flyrejsen

Medbring en drikkedunk 

Medbring en genbrugskop

Regntøj

Indkøbsnet

Høretelefonerne

Barbermaskinen

Dit tøj

Luft tøjet

Fyld vaskemaskinen

Flydende vaskemiddel

Lave temperaturer

Lange vaskeprogrammer

Centrifuge 

Undgå syntetiske stoffer

Brug dit tørrestativ

Dine vaner

Kvalitet i stedet for kvantitet

Reparer ødelagte ting

Flere oplevelser

Genbrug

Kilder: Miljø og Sundhed, Elsparefonden, Plastic Change, Forbrugerrådet Tænk, tænketanken Concito.