Drabet uden lig

Nyt bevis i drabssag: Tv-hold finder bil med blod

Tv-holdet bag dokumentarserien ‘Drabet uden lig’ har fundet en varevogn med blod fra den forsvundne Henrik Haugberg Madsen.

Sagen er opdateret med politiets kommentarer. Se dem nederst.

Intet lig, intet gerningssted, ingen tekniske spor eller håndgribelige beviser.

Det var, hvad politiet måtte arbejde ud fra, da den 40-årige forretningsmand og familiefar Henrik Haugberg Madsen forsvandt i november 2010.

Sagen var unik, fordi to mænd blev idømt lange fængselsstraffe for drab, selvom det aldrig lykkedes politiet at finde liget.

I over to år har et hold journalister fra TV 2 Dokumentar kulegravet den spektakulære drabssag i dokumentarserien ‘Drabet uden lig’.

Og nu kan TV 2 afsløre, at der er gjort et opsigtsvækkende fund:

En varevogn med blod fra Henrik Haugberg Madsen.

- Det er et helt afgørende bevis, som ville have haft stor betydning for sagen, hvis det havde været fundet under efterforskningen, siger Kurt Kragh, der er tidligere kriminalkommissær i Rigspolitiets rejsehold.

Parteret i en hvid varevogn

Fundet af varevognen kommer otte år efter, at Henrik Haugberg Madsen forsvandt sporløst fra en feriehytte på Enø.

Drabet uden lig

Forretningsmanden Henrik Haugberg Madsen forsvandt den 11. november 2010.

To år senere blev to mænd dømt for drab, selvom politiet ikke fandt noget lig, gerningssted eller tekniske beviser.

De to dømte er Henrik Haugberg Madsens ægtefælle, Bo Madsen, og den tidligere narkodømte gangster Claus Stokholm Larsen. Ifølge politiet skulle Bo Madsen have hyret Stokholm Larsen til drabet.

De to mænd blev dømt på en række vidneudsagn. Begge har siden hævdet, at de er uskyldige.

TV 2 Dokumentar har gennem adgang til de to dømte, sagens hovedvidner og politiets sagsakter undersøgt den spektakulære drabssag.

Dengang mente politiet, at han var blevet dræbt og parteret i en Mercedes Sprinter-varevogn på en p-plads i Herfølge.

På trods af to års efterforskning lykkedes det dog aldrig politiet at finde frem til bilen eller andre spor, der kunne bevise, at Haugberg Madsen var død.

Ifølge et hovedvidne i sagen, Birgitte Mørup Rasmussen, ledte politiet efter den forkerte varevogn.

Det udsagn har journalisterne fra TV 2 Dokumentar forfulgt. Gennem brugtvognsmarkedet har de fundet frem til en Folkevogn Transporter, der passer på Birgitte Mørup Rasmussens beskrivelse.

Denne varevogn blev første gang indregistreret i 1999 og sidst solgt videre den 2. december 2010. Bare tre uger efter Henrik Haugberg Madsens forsvinden.

TV 2 Dokumentar har fået varevognen undersøgt af en kriminaltekniker, der har kunnet konstatere blod i bunden af vognen.

Blod, der ifølge dna-undersøgelser stammer fra Henrik Haugberg Madsen.

Nu har vi endelig fået et bevis for, at han ikke er hos os mere

Stephanie Riisbjerg, datter af Henrik Haugbjerg Madsen

Læs hele historien om fundet af varevogn og koblingen til de to dømte her

Ledte efter den forkerte varevogn

Ifølge tidligere kriminalkommissær Kurt Kragh kan der være mange omstændigheder, der gør, at politiet aldrig fandt bilen. Der kan være vidner, der ikke ville udtale sig dengang, men som gerne vil nu.

Men han hæfter sig også ved, at politiet meget tidligt i efterforskningen tilsyneladende lagde sig fast på den forkerte varevogn på baggrund af ét vidneudsagn.

- Vidner kan meget vel tage fejl. Så man skal være ekstremt påpasselig med signalementer og beskrivelser af biler - særligt, når det gælder mærke og farve, siger han.

Det samme peger forsvarsadvokat og tidligere anklager Peter Secher på.

Han kalder det en fejl i efterforskningen, hvis politiet kun har ledt efter en Mercedes Sprinter.

- Det giver anledning til overvejelser, om efterforskningen ikke kunne være foregået på en grundigere og bedre måde, som havde givet et bedre resultat, siger Peter Secher.

Risiko for at skyldige kunne gå fri

Ifølge ham kunne varevognen og sporene deri have ført til en mere sikker domfældelse tilbage i 2013.

- Hvis den bil havde været fundet, så var man jo næsten lige så langt, som hvis man havde haft gerningsstedet og liget, siger Peter Secher.

Netop fordi der ikke blev fundet et lig eller andre tekniske beviser, mener han ikke, at sagen havde et oplagt resultat, da tiltalen blev rejst. 

- Man manglede jo spor efter gerningen. Derfor var der en risiko for, at skyldige kunne gå fri, siger han.

Familien: Vi har fået et bevis

For Henrik Haugberg Madsens familie giver varevognen og dna-prøverne fra blodet det endegyldige svar, som de har manglet siden 2010.

- Nu har vi endelig fået et bevis for, at han ikke er hos os mere. Det er hans blod. På den måde kan vi se fremad. Det er egentlig først nu, vi kan det, siger Stephanie Riisbjerg, der er datter til Henrik Haugberg Madsen.

I dokumentarserien ‘Drabet uden lig’ spekulerer både advokater, venner og de to dømte i, at Henrik Haugberg Madsen er stukket af til udlandet. Primært fordi han var hovedperson i en stor svindelsag, da han forsvandt.

De manglende beviser i sagen har gjort, at tvivlen – og håbet – har spøgt i bevidstheden hos Stephanie Riisbjerg og resten af familien. For måske var han så stadig i live et sted ude i verden.

- Nu kan vi lægge retssagen bag os, og så kan vi mindes hans liv i stedet for at mindes hans død, siger Stephanie Riisbjerg.

TV 2 Dokumentar har konfronteret Bo Madsen og Claus Stokholm Larsen, der er dømt i sagen, med fundet af varevognen.

De hævder begge fortsat, at de er uskyldige, og har ingen forklaring på blodet i varevognen.

- Det er mig uforståeligt og uforklarligt. Jeg har slet ikke nogen forklaring. Jeg har ikke engang en tese eller teori om, hvordan det kan hænge sammen, siger Claus Stokholm Larsen til TV 2 Dokumentar.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har fået overdraget varevognen og har først torsdag ønsket at kommentere sagen. I en pressemeddelelse oplyser politiet, at man har ledt efter den Folkevogn Transporter, som TV 2 Dokumentar har fundet. Men sporet endte dengang blindt.

Læs mere i linket herunder:

Dokumentarserien 'Drabet uden lig' kan ses torsdag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.