Drabet uden lig

Familie efter fund af blod i varevogn: - Det har været rigtig, rigtig hårdt

​Det var hårdt, men også en lettelse at få vished, siger familien til den dræbte Henrik Haugberg Madsen.

Sagen er opdateret med politiets kommentarer. Se dem nederst.

Stephanie Riisbjerg kigger på optagelserne på computerskærmen. Det er otte år siden, at hendes far, Henrik Haugberg Madsen, forsvandt sporløst fra en feriehytte på Enø.

Nu har nye spor bekræftet, at han ikke kommer tilbage.

- Det er jo ens far, og de her ting er jo egentlig ikke noget, man har lyst til at vide. Man spørger sig selv, om det har været en smertefuld død, eller om det er gået stærkt, siger Stephanie Riisbjerg.

Optagelserne på skærmen er fra dokumentarserien 'Drabet uden lig', der går i dybden med sagen om den forsvundne forretningsmand Henrik Haugberg Madsen.

En sag, som ikke har været helt lukket for familien, selvom to mænd tilbage i 2013 blev dømt for drab.

Parteret i en varevogn

Trods to års efterforskning fandt politiet nemlig aldrig et lig, et gerningssted eller andre håndgribelige beviser i sagen.

Drabet uden lig

Forretningsmanden Henrik Haugberg Madsen forsvandt den 11. november 2010.

To år senere blev to mænd dømt for drab, selvom politiet ikke fandt noget lig, gerningssted eller tekniske beviser.

De to dømte er Henrik Haugberg Madsens ægtefælle, Bo Madsen, og den tidligere narkodømte gangster Claus Stokholm Larsen. Ifølge politiet skulle Bo Madsen have hyret Stokholm Larsen til drabet.

De to mænd blev dømt på en række vidneudsagn. Begge har siden hævdet, at de er uskyldige.

TV 2 Dokumentar har gennem adgang til de to dømte, sagens hovedvidner og politiets sagsakter undersøgt den spektakulære drabssag.

De manglende beviser har gjort, at tvivlen – og håbet – har spøgt i bevidstheden hos familien. For måske var Henrik stadig i live et sted ude i verden.

- Jeg har mærket tvivlen og tænkt: Jamen, kan han virkelig være derude et sted?, siger Hanne Riisbjerg, Henrik Haugberg Madsens ekskæreste og mor til Stephanie.

Tv-hold fandt bil med blod

I mere end to år har journalisterne bag 'Drabet uden lig' kulegravet den spektakulære drabssag.

Undervejs har de talt med de to dømte og sagens hovedvidner samt gennemgået politiets sagsakter. De har forfulgt spor i udlandet og i Danmark, og undervejs har de gjort et opsigtsvækkende fund:

En varevogn med blod fra Henrik Haugberg Madsen.

Varevognen er blevet fundet på baggrund af oplysninger fra et hovedvidne i sagen, der også under politiets efterforskning gjorde opmærksom på, at man ledte efter den forkerte varevogn.

Læs hele historien om fundet af varevogn og koblingen til de to dømte her

Beviset har givet ro

For familien giver varevognen og dna-prøverne fra blodet det endegyldige svar, som de har manglet siden 2010.

I TV 2-dokumentaren ‘Drabet uden lig’ spekulerer både advokater, venner og de to dømte i sagen, om Henrik Haugberg Madsen stak af til udlandet, fordi han var hovedperson i en stor svindelsag, da han forsvandt.

Inderst inde har både Hanne og Stephanie Riisbjerg vidst, at det ville han aldrig gøre mod dem. Derfor har tvivlen frustreret dem.

- Jeg er glad for, at vi endelig har fået svar. Det giver en ro. Vi kan komme videre, og samtidig kan det lukke munden på tvivlere, siger Hanne Riisbjerg, der bliver suppleret af sin datter:

- Nu har vi endelig fået et bevis for, at han ikke er hos os mere. Det er hans blod, siger Stephanie Riisbjerg.

Tv-holdet bag dokumentarserien Drabet uden lig har fundet en varevogn med blod fra den forsvundne Henrik Haugberg Madsen. Video: Anders Masannek Jørgensen

Var nervøse for domfældelsen

Hun kalder det "frustrerende", at politiet ikke dengang kunne finde frem til varevognen. Men hun anerkender også, at politiet på trods af det fik de to mænd dømt.

- De har jo fået to personer dømt for mordet på indicier, så noget har de gjort rigtigt, og de har jo lavet et kæmpe stykke arbejde. Men vi var nervøse for, om de ville blive dømt, fordi der ikke var konkrete beviser, siger Stephanie Riisbjerg. 

Med fundet af varevognen føler familien nu, at de kan lægge retssagen helt bag sig. Nu handler det om at se fremad.

- Nu kunne jeg godt tænke mig, at vi som familie kan komme videre og lukke det her kapitel, som virkelig har været rigtig, rigtig hårdt psykisk, siger Stephanie Riisbjerg og tilføjer:

- Med den del lukket kan vi mindes min far uden at tænke på ham i forhold til sagen. Så kan vi mindes ham som en person, hans liv og alt det, vi har haft med ham. 

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har fået overdraget varevognen og har først torsdag ønsket at kommentere sagen. I en pressemeddelelse oplyser politiet, at man har ledt efter den Folkevogn Transporter, som TV 2 Dokumentar har fundet. Men sporet endte dengang blindt.

TV 2 Dokumentar har konfronteret Bo Madsen og Claus Stokholm Larsen, der er dømt i sagen, med fundet af varevognen. De hævder begge fortsat, at de er uskyldige.

Dokumentarserien 'Drabet uden lig' kan ses torsdag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.