Danskerne køber 21 liter vand på flaske hver om året - hvor dyrt skal det være, før du dropper det?

Socialdemokratiet vil begrænse salget af vand på flaske med en ny afgift. Spørgsmålet er, om det får danskerne til at drikke postevand i stedet for.

Socialdemokratiet vil lægge en afgift på den vand, som danskerne køber på flaske.

I gennemsnit køber danskerne 21 liter flaskevand hver om året, og det er spild af ressourcer, når vores vand i hanerne er rent og lige til at drikke, siger partiet.

Forslaget om en afgift på flaskevand er et af mange forslag i Socialdemokratiets store klimaplan, der blev fremlagt i dag.

- Jeg tror, danskerne vil sætte deres forbrug en smule ned, hvis det bliver en lille smule dyrere. På den måde får vi færre flasker af plastik ud i naturen, hvor de sviner, siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Men det simple regnestykke er der mange, der ikke tror på.

Saft og juice

Bryggerforeningen, der repræsenterer producenterne, gør opmærksom på, at plastflasker til vand allerede er en del af det velfungerende danske pantflaskesystem i modsætning til plastflasker til for eksempel juice og saft.

Dem vil Socialdemokratiet også lægge pant på - og det vurderer Bryggerforeningen til at være en langt bedre ide end at gå efter vandflaskerne.

- De udgør blot 1,9 procent af al plastemballage i Danmark, mens langt den største del af dansk plastemballage ikke bliver indsamlet og genanvendt, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

En ekspert i forbrugeradfærd tvivler også på, at en prisstigning vil bremse forbruget af drikkevand på flaske.

- Når vi står i en situation, hvor valget står mellem at tørste eller købe en vand, er vi villige til at betale ret mange penge for at undgå at tørste, siger Mia Malthesen fra firmaet Inudgeyou.

Ida Kjull: Ikke over 25-30 kroner for en halv liter vand
Ida Kjull: Ikke over 25-30 kroner for en halv liter vand Foto: TV 2

Hvor dyrt?

Spørgsmålet er, hvor dyr en flaske med en halv liter helt almindeligt drikkevand skal være, før danskerne husker at medbringe en drikkedunk med postevand fra hanen, så de ikke behøver at købe sig til vand.

I dag kan en halv liter postevand købes billigt i et almindeligt discount-supermarked til 2,50 kroner – plus 1,50 krone i pant – altså en pris på 4,00 kroner.

Men andre steder kan finere mærkevarer koste betydeligt mere.

Vi mødte en række vandkøbere torsdag på Hovedbanegården i København, hvor der var tilbud på to halv-liters flasker til en samlet pris på 20 kroner. Altså 10 kroner for en halv liter vand, hvis man ser bort fra mængderabatten.

Jonas Hasfeldt: 20 kroner for en halv liter vand
Jonas Hasfeldt: 20 kroner for en halv liter vand Foto: TV 2

Ikke over 20-30 kroner

Vi spurgte dem, hvor højt prisen skulle op, før det ville få dem til at ændre adfærd og købe mindre flaskevand.

- Jeg ville i hvert fald ikke give over 25 kroner for sådan en. Eller 30, svarede skoleelev Ida Kjuul.

- En 20 stykker, tror jeg. Så ville jeg ikke købe dem, sagde Jonas Hasfeldt, som er ledig.

Og oversætter Louise Urth svarede, at hun ikke var klar til at betale ret meget mere:

- Det skulle ikke blive meget dyrere. For jeg synes i forvejen, det er dyrt at købe vand på flaske, når nu vi har det i hanerne, sagde hun.

Hvad mener du? Hvor meget skal en halv liter drikkevand koste, før det ville få dig til at lade være med at købe vand i flaske?

Afstemning