Samfund

Danskerne dropper supermarkeder - maden kommer i kasser til døren

De tre største udbydere af færdigpakket mad har alle oplevet stor vækst. Markedet er vurderet til at have en omsætning på en milliard kroner.

Tror du, at du kommer til at handle i fysiske butikker igen?

- Nej, det er jeg ikke sikker på.

Svaret kommer prompte fra Merete Bak, mens hun er i gang med at pakke to store, firkantede kasser ud.

Op af kasserne kommer gnocchi, fisk, peberfrugt og broccoli samt andre madvarer, som er en del af aftensmaden for Merete Bak og hendes familie. Det hele er bestilt på internettet og leveret direkte til døren.

Måltidskasser er et eksempel på en fremadstormende service kaldet convenience food, og den spænder bredt. Essensen er, at man enten ikke selv handler, eller at man ikke laver sin egen mad.

Det dækker blandt andet over madtyper som færdigretter, take away, måltidskasser og mad on the go. En service, mange danskere er begyndt at benytte sig af.

Alene markedet for måltidskasser, som Merete Bak og familien køber, skønnes at omsætte for mere end en milliard kroner. Det viser tal fra udbydere som Aarstiderne, Ret Nemt og Skagen Food samt andre nicheudbydere.

Har ikke tid til at handle

Hos Merete Baks familie står aftenens menu på stegt kuller med gnocchi og dampede grøntsager. Med hjælp fra sin datter forbereder hun maden til familien.

Merete Bak arbejder til daglig som product manager i TDC. Hun bor i Randers med sin mand Steffen, som er specialist i anti money laundering (antihvidvaskning af penge, red.) hos Danske Bank.

Sammen har parret tre små børn, og hverdagen er derfor proppet med at aflevere og hente børn samt arbejde. Indkøb af madvarer er ikke altid noget, parret får tid til.

- Det giver en ro, at vi ikke skal stresse over, hvad vi skal have til aftensmad, og vi skal ikke ud og handle, fortæller Merete Bak.

Familien vælger at gøre brug af måltidskasser. En service, de har benyttet sig af i syv år.

Og de er langt fra de eneste.

Afstemning

Kunne du finde på at købe convenience food?

Stor vækst blandt udbydere

Udbydere af måltidskasser har oplevet en enorm vækst det seneste år.

Tre af de store leverandører af færdigpakket aftensmad er Aarstiderne, Skagen Food og Ret Nemt. De har hver oplevet en vækst på henholdsvis 18, 47 og 60 procent det seneste år, oplyser de til TV 2.

Fremtidsforsker og ejer af foodfuture.dk Birthe Linddal Jeppesen er ikke i tvivl om, hvorfor convenience food hitter hos danskerne:

- Mange mennesker har et arbejdsliv, der kræver rigtig meget tid. Familielivet skal hænge sammen, og de har masser af aktiviteter i hverdagen. Man kan frigive lidt plads i hjernekapaciteten ved, at man ikke skal tænke på maden og bare få den leveret. Det giver en masse frihed, fortæller hun.

Undgår impulskøb

Hjemme hos Merete Bak er den leverede mad ved at blive tilberedt. Fisken ligger på panden, gnocchien er ved at blive stegt, og grøntsagerne er i gryden.

Et måltid, der kan opfattes som en dyr omgang at få leveret til døren for en familie på fem, men sådan ser Merete Bak ikke på det.

- Det skal smage godt, og det skal være nemt. Det skal ikke være en stressfaktor i hverdagen, så vi er ligeglade med, at det koster lidt mere, fortæller hun.

For Merete Bak sparer stadig penge, sammenlignet med hvis hun var taget i et supermarked for at handle. Her havde hun nemlig svært ved at stå for de mange gode tilbud, hun ofte stødte på ved hylderne.

Når product manageren i stedet bestiller aftensmaden på nettet, undgår hun impulskøbene.

- Har man en rygrad, der er stærkere end min, så kan det godt være, at man kan gøre det lidt billigere, lyder det fra Merete Bak.

Kommet for at blive

Efter 25 minutter er maden serveret. Familien sætter sig til bords og gør klar til at indtage dagens aftensmad.

- Sådan et måltid, som vi får her, havde jeg aldrig hevet op af hatten på en torsdag eftermiddag. Bare det at få de her kasser leveret. Det hjælper meget, siger hun.

Fremtidsforsker Birte Linddal Jeppesen er også sikker på, at convenience food er kommet for at blive:

- Det er ikke særligt optimalt, at hver familie skal ud at handle, stå i kø og så hjem og lave mad. Det viser sig, at folk gerne vil have convenience-løsninger, så længe det er overkommelige priser, og man ovenikøbet kan tilbyde et sundt måltid.