Samfund

Patienter og pårørende pulser løs - kun disse fem sygehuse har rygeforbud

To nordsjællandske sygehuse opgiver nu totalt rygeforbud og indfører rygeområder for patienter og pårørende, der alligevel bare ryger på sygehuset.

Rygning slår ihjel. Det har man vist i mange år.

Alligevel er der kun på fem ud af i alt 45 hospitaler i hele landet et total forbud mod rygning – og fire af de fem sygehuse ligger i hovedstadsområdet. Det drejer sig om Hvidovre, Amager, Frederiksberg og Bispebjerg hospitaler.

Således må patienter og pårørende - men altså ikke personalet - på sygehuse i resten af landet, med undtagelse af kun Bornholms Sygehus, ryge på særligt afmærkede områder eller i deciderede rygepavilloner udenfor. 

Det viser en rundringning til de danske regioner og landets sygehuse, som TV 2 har lavet.  

"Man trænger jo til en smøg"

- Man trænger jo til en smøg, fordi man måske er lidt oppe at køre. Og eftersom vi står uden for et hospital, er der måske en grund til det, forklarer pensionist Inger Beck, mens hun tænder sig en cigaret foran Nordsjællands Hospital.

De nordsjællandske hospitaler i Hillerød og Frederikssund er de seneste, der har opgivet kampen mod de store røgsøjler og bunker af cigaretskod foran hovedindgangene. I dag begyndte de at opstille såkaldte rygepavilloner på sygehusenes områder.

- Så kan jeg jo indvie den nye her, siger Inger Beck og sætter sig sig i rygepavillonen med sin cigaret.

Se kortet nedenfor: En rundspørge, som TV 2 har foretaget, viser, at 40 ud af 45 danske hospitaler (det øverste kort) har en politik med rygepavilloner eller afmærkede rygeområder. Kun fem (det nederste kort) har et totalt rygeforbud. Artiklen fortsætter under kortene.

"Vi tager bestik af virkeligheden"

Nordsjællands Hospital har erkendt, at hospitalet på trods af et totalt rygeforbud siden 2010 ikke har kunnet forhindre patienter, pårørende og personale i at ryge på sygehusets område.

- Vi tager bestik af virkeligheden og siger, at det forbud, som vi har skiltet og annonceret med, ikke bliver overholdt, og så giver vi en anden mulighed, siger Jonas Egebart, som er vicedirektør på Nordsjællands Hospital.

- At vi opstiller en rygekabine er sådan set ikke et signal om, hvad man må og ikke må. Vi synes stadigvæk, at vi har et klart signal om, at der ikke skal ryges. Vores personale må ikke ryge på hele matriklen, heller ikke i rygekabinerne. Men dem, der ikke kan lade være, giver vi nu en mulighed for at gøre det, uden at det generer andre, siger han.

Paradoksalt

Kræftens Bekæmpelse kalder beslutningen på sygehusene i Hillerød og Frederiksund for paradoksal:

- Det er ærgerligt, at det ikke er lykkedes at gennemføre den gode intention om et røgfrit hospital. Det er lidt paradoksalt, at et hospital laver nogle rammer, så det kan lade sig gøre at ryge. Når det er sagt, er det positivt, at ledelsen fastholder et røgfrit arbejdsmiljø, siger Niels Them Kjær, som er projektchef for tobakforebyggelse, til TV 2.

Han fremhæver, at mange af landets hospitaler har skåret ned i ressourcerne afsat til at hjælpe indlagte patienter med at blive røgfrie.

Den tidligere formand for Danske Regioner, Bent Hansen, meldte i april 2017 ud, at han ville indføre totalt rygeforbud for patienter, pårørende og personale på alle landets hospitaler.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra den nye formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, men Danske Regioner vil ikke udtale sig om sagen.