Samfund

Forening vil sagsøge Søren Pape for ulovlig overvågning

Rasmus Malver fra Foreningen imod Ulovlig Logning har valgt at stævne justitisminister Søren Pape. Scanpix/TV 2

Mens debatten om Facebooks brug af personlig data raser, åbnes der nu en ny front i kampen om retten til et privatliv.

Foreningen imod Ulovlig Logning har indsamlet 250.000 kroner til at indlede en civil retssag mod justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og hans ministerium.

Foreningen mener, at staten står for en ulovlig overvågning af danskernes brug af telefon og internet.

- Det, de gør, er at se, hvor du har været på alle tidspunkter af døgnet, alle dage i hele dit liv. Det er et problem, fordi det kan kun bruges til at straffe uskyldige mennesker, siger Rasmus Malver, der er jurist og stifter af Foreningen imod Ulovlig Logning.

De danske regler om logning indebærer i dag, at teleudbyderne gemmer oplysninger om alle deres kunders kommunikation, hvor de befinder sig og i en vis udstrækning oplysninger om deres adfærd på internettet. Selve indholdet af opkald og sms'er bliver ikke gemt.

EU-domstolen har af to omgange besluttet, at en generel og udifferentieret logning af alle oplysninger ikke er tilladt - senest i december 2016.

På baggrund af den beslutning igangsatte justitsminister Søren Pape en lovændring af Logningsbekendtgørelsen, som endnu ikke er afsluttet.

Det kan kun bruges til straffe uskyldige mennesker

Rasmus Malver, stifter Foreningen imod Ulovlig Logning

Foreningen imod Ulovlig Logning har som mål at tvinge det danske justitsministerium til at anerkende, at den nuværende telelogning er ulovlig og at få den danske stat dømt for at overtræde dansk lov, EU- og menneskeretten.

Rasmus Malver sammenligner de nuværende regler med diktaturstater.

- Det var et problem, da Stasi gjorde det i Østtyskland, og da nazisterne og gestapo gjorde det, siger han og fortsætter:

- Vi har konkrete eksempler med folk, der er blevet varetægtfængslet i 11 måneder på baggrund af, at politiet ved mere om, hvor de har været, end de selv gjorde.

Pape truer teleselskaber

I følge Foreningen imod Ulovlig Logning kæmper de største teleselskaber for at logge deres kunders adfærd. Den information kan nemlig være værdifuld for dem, mener stifteren.

- De kan sælge denne data til for eksempel en turistorganisation, der gerne vil vide, hvor mange mennesker der besøger Den Lille Havfrue, hvor længe bliver de der, og hvor går de hen efter det, siger Rasmus Malver.

Direktør for organisationen Teleindustrien Jakob Willer garanterer dog, at ingen af de loggede oplysninger bliver brugt på den måde.

- Alle, der har fulgt logningsdebatten, ved, at vi absolut ingen interesse har i at logge data om vores kunder. Tværtimod har vi kæmpet imod for eksempel sessionslogningen. Loggede oplysninger bliver ikke brugt til andet end udlevering, når der ligger en dommerkendelse. 

- Jeg har sympati for foreningens sag, men det er ganske enkelt en utroværdig og forkert påstand fra Rasmus Malver, siger Jakob Willer til TV 2.

På sin hjemmeside skriver Foreningen imod Ulovlig Logning, at teleselskaberne bruger et personligt brev fra justitsminister Søren Pape som undskyldning for den logning, de foretager.

Brevet er sendt fra justitsministeriet til Jakob Willer og er underskrevet af ministeren.

Foreningen imod Ulovlig Logning mener, at Søren Pape i brevet truer Teleindustriens medlemmer til at fortsætte logning. Du kan læse brevet her.

Den udlægning kan Jakob Willer dog ikke nikke genkendende til. Han mener bare, at brevet beskriver konsekvensen af den dom EU-domstolen kom frem til i december 2016.

- Brevet giver en præcisering fra ministeren af, hvilke regler der gælder i Danmark, og hvordan teleselskaberne skal forholde sig. Det har vi også efterlyst fra ministeren. I brevet siges det klart, at de danske regler skal justeres. 

- Men samtidig skriver han, at indtil der er nye regler er på plads, så opretholdes de eksisterende regler. Jeg kan ikke se, at han truer, men han fortæller, hvad regeringen har besluttet, siger Jakob Willer.

Efterforskningsredskab

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker ikke udtale sig om stævningen, før han har modtaget den, oplyser Justitsministeriet til TV 2.

I et samråd i Retsudvalget den 5. april sagde Justitsministeren dog, at regeringen ikke har planer om at suspendere Logningsbegendtgørelsen, før EU-Komissionen er kommet med retningslinjer for målrettet logning af eksempelvis bandemedlemmer og rockere, som er i tråd med EU's regler på området.

I samme ombæring udtalte han, at logning er et centralt efterforskningsredskab, og at han er i gang med at kigge på sagen, men at det tager tid at ændre sådan en lovgivning.

Den forklaring giver Rasmus Malver dog ikke meget for.

- Den her type lovgivning er i strid med menneskeretten. Det er ikke et spørgsmål om, at han skal bruge tid på ændre reglerne for logning. Han vil gerne have tid til at finde på en måde at gøre det alligevel, siger juristen.