Samfund

Bengt Holst efter ny ulvedebat: - Hunden er farligere end ulven

Der er ingen grund til, at mennesket frygter ulven, mener vicedirektør i Københavns Zoo, der maner til besindighed.

Efter videoen af en ulv, der bliver nedskudt nær Ulfborg, er blevet offentliggjort, er debatten atter kickstartet.

Er ulven for farlig til at betræde dansk jord?

En af landets førende zoologer, vicedirektør i Københavns Zoo Bengt Holst, skærer nu igennem og afviser, at ulven skulle være en trussel for mennesker.

- Ulven er ikke farlig. Jeg kan godt forstå, at man bliver grebet af historier om ulven, men historierne er forkerte, siger han og fortsætter: 

- Så bliver jeg skudt i skoene, at jeg bor i Københavnsområdet. Faktum er bare, at fakta er de samme, om man bor i Jylland eller på Sjælland - og det er fakta, vi skal forholde os til. Ulven er ikke en potentiel fjende for mennesket.

Netop frygten for ulve har ellers spillet en stor rolle i debatten om, hvorvidt de bør skydes på dansk jord. Og danskerne er splittede i spørgsmålet.

En Megafon-undersøgelse foretaget for TV 2 viste i sidste uge, at 40 procent af de adspurgte mener, at det bør være lovligt at skyde en ulv, mens 44 procent omvendt siger, at dette ikke skal være lovligt.

- Ulfborg-ulv var ikke en problemulv

I Danmark er det ulovligt at skyde ulve, medmindre man får en dispensation af Miljøstyrelsen, fordi en ulv bliver vurderet som værende en "problemulv".

Det er ifølge Miljøstyrelsen ulve, der mangler almindelig skyhed og opsøger mennesker og deres huse eller på anden måde optræder truende.

Den nedskudte ulv fra Ulfborg var dog ikke i nærheden af at være en problemulv, vurderer Bengt Holst - den udviste almindelig ulveadfærd:

- Ulven reagerer på, at der kommer en stor traktor ind på dens område. Den bliver selvfølgelig lidt bange, men den er også nysgerrig, for den vender sig også et par gange for at se, om traktoren er rigtig truende.

Landmand var bange

Steffen Troldtoft er medlem af Liberal Alliance og har i dag måttet trække sit kandidatur til både Folketinget og byrådet tilbage, efter at han er blevet involveret i nedskydningen af ulven.

Det var på Steffen Troldtofts grund, den blev dræbt, og den 66-årige mand, der er sigtet for skyderiet, er i familie med LA-medlemmet.

Han er lodret uenig i Bengt Holsts vurdering. Ifølge ham var der tale om en problemulv.

- Den var ikke bange for mig, og den var heller ikke bange for traktoren.

Derfor var Steffen Troldtoft bange for at stige ud af traktoren, og han følte derfor ikke, at han kunne passe sit arbejde på marken.

Bengt Holst forklarer dog, at ulve opfatter køretøjer som en traktor anderledes end en flok mennesker.

- Man kender det fra safarier i Afrika, hvor man kan komme tæt på en løveflok i bil helt uden problemer. Den (ulven, red.) ser ikke en traktor som mennesker. Den fornemmer kun, at traktoren er stor og støjende, siger han.

- Ulven har angst for mennesker

Det seneste ulveangreb på mennesker i Europa fandt sted i Spanien i 1974, og det seneste angreb på et menneske i Skandinavien var i 1882 i Finland.

Med den statistik in mente mener Bengt Holst ikke, at der er grund til at ændre adfærd, fordi ulven er kommet til Danmark:

- Den har angst for mennesker og vil aldrig gå til angreb - heller ikke på børn.

Derfor er der større grund til at frygte hunden end ulven.

- Hunden har som husdyr ikke længere skyheden og opsøger mennesker - ulven viger for mennesker. Det er forskellen på husdyr og vilde dyr. Man har udavlet frygten for mennesker i hunde, siger Bengt Holst.

Se indslaget herunder om ulvedrabet nær Ulfborg:

Ulvedrab får LA-kandidat til at trække sig Video: Carl-Emil Søe