Samfund

Historisk dinosaurfund på Bornholm

Det er ikke første gang, at jorden på solskinsøen har vist sig at gemme på ekstraordinære ting.

En bornholmsk samler af forhistoriske fossiler har gjort en unik opdagelse i Hasle Klint på Bornholm. Her gemte sig nemlig det første fund af en dinosaurknogle på dansk jord nogensinde.

- Det er helt enestående. Jeg blev noget overrasket, da jeg fik meldingen, siger Sten Lennart Jakobsen, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum og medlem af Danekræudvalget, der har behandlet fundet af dinosaurknoglen.

Den danske ekspert i palæontologi troede i første omgang, at den lille knoglestump havde en anden oprindelse, fordi den var hul.

Man ved, at hule knogler typisk ses på fugle, men de levede ikke i juratiden for 190 millioner år siden, som de lag, hvor knoglen blev fundet, stammer fra.

Derfor var hans umiddelbare gæt, at knoglestumpen var fra en flyveøgle, som var relativt almindelig i juratiden.

Det spektakulære fund skulle dog undersøges nærmere. Derfor blev et lille stykke af knoglen støbt i plastik og sendt til en sydafrikansk ekspert til nærmere undersøgelse.

Det er et helt enestående fund

Sten Lennart Jakobsen, Statens Naturhistoriske Museum

Her fremstillede man et tyndslib – et såkaldt histologisk præparat, som gør det muligt at identificere et dyr på basis af knoglestrukturen.

- Det er lidt ligesom et fingeraftryk. Det er så signifikant, at man kan sige, om knoglen enten stammer fra en flyveøgle eller en dinosaur, og den her er med sikkerhed fra en dinosaur, siger Sten Lennart Jakobsen.

En meget lille dino

Det foreløbige resultat af undersøgelserne viser, at man med en vis sikkerhed kan sige, at den stammer fra en såkaldt sauropodomorph dinosaur, som er en forløber for de langhalsede dinosaurer.

- Omend det er en lille ubetydelig to centimeter lang knoglestump, så har den faktisk meget stor betydning, da det er det første fund af sin slags, det første fund af en knogle fra en dinosaur, siger konservatoren.

I år 2000 fandt man i en grusgrav i Robbedale syd for Rønne på Bornholm tænder fra rovdinosaurer på et par meters længde. Det var de første beviser på, at der havde været dinosaurer i Danmark.

I 2004 fandt man fodspor fra dinosaurer i en tidligere lergrav – også på klippeøen i Østersøen.

- Det er typisk Bornholm, der kan levere de her fund, da det øvrige Danmark var havdækket tilbage i dinosaurernes tid, siger Sten Lennart Jakobsen.

- Jeg gætter på, at det er en del af en lårbensknogle, og jeg vil bedømme dinosauren til at have været på størrelse med en kalkun eller lignende, siger Sten Lennart Jakobsen.