Samfund

Kun det statslige område mangler at falde på plads - her er knasterne

Flemming Vinther på trappen i Forligsinstitutionen i København fredag. Efter 24 timer er forhandlingerne fortsat lørdag.

To ud af tre er i hus, men statens arbejdsgivere og lønmodtagere fortsætter forhandlingerne om en overenskomst.

Først var det LO-forbundene. Så var det de kommunalt ansatte, deriblandt lærerne, og deres arbejdsgivere og klokken 3 i nat var det parterne på det regionale område, der kom ud med tilfredse smil på læben fra Forligsinstitutionen efter timelange forhandlinger.

Dermed er det kun de statsligt ansatte og arbejdsgivere, der sidder tilbage - efter næsten 24 timer bag de lukkede døre.   

- Natten har været lang. Men hvis det er det, som skal til, så er det det, der skal til, lyder det fra forhandler for de ansatte i staten Flemming Vinther lørdag formiddag.

 - Vi er i dialog, og tingene er ikke gået fra at være svære til at være super nemme i løbet af natten, men vi snakker sammen, og det er i sig selv godt, siger han.

Den sidste frist for at finde en løsning inden en eventuel konflikt er den 1. maj - altså på tirsdag. Hvis ikke der findes en løsning for de 180.000 statsligt ansatte - blandt andet landets gymnasielærere, universitetslærere, officerer, soldater og politifolk - så er der stadig risiko for, at der bliver konflikt. 

Men efter at de øvrige områder har landet en aftale, så er flere analytikere optimistiske.

- Udsigterne er gode. De kilder, vi taler med siger, at det allerede kan blive i dag - måske allerede i formiddag - men tingene har en tendens til at skride herinde i Forligsinstitutionen, og man ved aldrig, hvilke bump, der kommer. Man må dog sige, at de er ved at blive ryddet af vejen, lød det fra TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn tidligt lørdag morgen.

Han bakkes op af chefredaktør fra Avisen.dk, Nicolai Kampmann

- Jeg forventer, at de i løbet af i dag, fordi presset på både Flemming Vinther (forhandler for de statsligt ansatte red.) og Sophie Løhde (forhandler for de statslige arbejdsgivere) er meget stort nu, når de andre områder er faldet på plads, siger han.  

Spisepausen skal løses

Det er særligt den betalte spisepause, der har delt forhandlere og lønmodtagere i staten.

Ligesom på det regionale område ønsker akademikere i staten at beholde deres betalte pause, som er blevet anset som en kutyme i flere årtier. Men skal den på overenskomsten, så vil det koste, har det lydt fra statens forhandlere, anført af innovationsminister, Sophie Løhde, som endnu ikke har vist sig ude foran Forligsinstitutionen lørdag.

- Når man har en spisepauseaftale både på det regionale og kommunale område, så må man også kunne finde en vej inden for staten og lønnen ligger jo fast, siger Ole Krohn med henvisning til, at ministeren tidligere har sagt at lønrammen på 8,1 procent, som de øvrige offentlige ansatte har takket ja til, også gælder de statsligt ansatte.

På det regionale område endte det med, at medlemmerne i Akademikernes Centralorganisation, der varetager akademikernes interesser i forhandlingerne, havde valgt at sikre deres betalte pause i overenskomsten mod at de betalte 0,35 procent af deres lønstigning. 

De øvrige grupper har valgt at stole på, at den betalte spisepause bevares og kan dermed se frem til lønstigning på 6,8 procent over de næste tre år i en lønramme på 8,1 procent.