Aftale på plads for hele det regionale område
Nu er det kun på det statslige område, at der ikke er indgået forlig.
Natten til lørdag er det lykkedes at lande en overenskomstaftale for hele det regionale område.
Dermed er der også indgået forlig for de sidste 80.0000 regionalt ansatte.
Parterne præsenterede aftalen i Forligsinstitutionen klokken 03.00.
- Nu har vi en samlet aftale for alle ansatte i regionerne, og det er en stor glæde, at vi nu står her med et samlet resultat, der dækker alle, siger Grethe Christensen, der er chefforhandler for de regionalt ansatte og formand for Dansk Sygeplejeråd.
Aftalen betyder, hvis medlemmerne stemmer for den, at man undgår en konflikt, der ville ramme landets sygehuse og hospitaler massivt.
- Det er rigtig godt, jeg er meget tilfreds med, at vi dermed kan spare patienterne for de ubehageligheder, som en konflikt ville have betydet. Og samtidig er der nu ro omkring den udvikling af vores sundhedsvæsen, som vi skal foretage i fællesskab, siger Anders Kühnau, der er topforhandleren for arbejdsgiverne på det regionale område.
Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent over tre år.
Løsning på spisepause
Omkring 40.000 af de ansatte i regionerne fik allerede natten til onsdag en delaftale, men dobbelt så mange stod fortsat uden en løsning, da FTF og Akademikerne takkede nej til den aftale, som LO-forbundene nikkede ja til.
Det var især spørgsmålet om den betalte spisepause, der splittede lønmodtagerne fra LO-gruppen og FTF-gruppen. FTF'erne og akademikerne var ikke tilfredse med den løsning, LO-gruppen tog imod.
- Vi har i dag fået arbejdet med aftalen omkring spisepausen, både for FTF-gruppen og for AC’erne, og der er fundet løsninger for begge grupper, som tilfredsstiller os, siger Grethe Christensen.
Hun fortæller, at aftalen er stort set identisk med den aftale om spisepausen, der blev indgået på det kommunale område.
Grethe Christensen oplyste fredag aften til TV 2, at der var fundet en løsning for sygeplejerskerne og FTF-gruppen omkring den betalte spisepause, men at der var nogle besværligheder omkring akademikerne, som man forsøgte at finde en løsning på.
Tidligere fredag var der indgået forlig for samtlige 500.000 offentligt ansatte på det kommunale område.
Tilbage er det nu kun forhandlerne på det statslige område, der mangler at lande en aftale. De forhandlinger fortsætter ifølge TV 2's oplysninger lørdag morgen.