Samfund

Dyrlæge advarer katteejere - måtte aflive forgiftet kat

Ofte skyldes kattedrab nabostridigheder, og de er svære at bevise, fortæller Kattens Værn.

Fråde om munden, store, stive pupiller og ufrivillige bevægelser.

Der var ingen tvivl hos dyrlæge Mads Lund fra Skibby Dyreklinik på Sjælland, da han tidligere på måneden tilså en stærkt påvirket kat. 

Den udviste tydelige tegn på forgiftning og gled langsomt ind i en komalignende tilstand. 

Der var intet han kunne gøre, og han måtte til sidst aflive den for at gøre en ende på dens pinsler, skriver Lokalavisen

Episoden er ikke enestående, og det har nu fået dyreklinikken til at advare katteejere i området.

- Vi har den senere tid erfaret flere tilfælde af katte, der er blevet forgiftet. En utrolig trist meddelelse, skriver klinikken i et opslag på Facebook.

Flere tilfælde opdages

Men det er ikke bare et lokalt problem. Forsøg på at slå katte ihjel sker med jævne mellemrum over hele landet, fortæller Kattens Værn.

- Og det er ikke kun forgiftninger, det er også folk, der kører katte væk eller skyder dem. Det er helt uacceptabelt og ulovligt, siger René Skall, veterinærsygeplejerske og internatsleder hos Kattens Værn.

Her bliver de i stigende grad opmærksom på overgrebene på dyrene, fordi folk deler deres oplevelser med venner og naboer på de sociale medier.

- På den måde er det blevet nemmere at kæde overgrebene sammen og se, at det ikke bare er et uheld. Selvfølgelig kan det ske, at en kat får fat i noget i en garage, den bliver syg af. Men når vi ser ti katte i samme område med samme symptomer, så er det ikke tilfældigt, siger René Skall. 

Lokale står ofte bag

Han vurderer, at de fleste overgreb sker på grund af nabostridigheder om katten og dens domæne. 

- Det er typisk et udtryk for, at man er irriteret over, at katten for eksempel kommer ind i ens have. Katteejere har faktisk pligt til at holde katten på egen grund, hvis den er til gene for andre, men sker det alligevel, må man altså ikke forgifte eller skyde den. Man bør hive fat i ejeren og tage en dialog om problemet, opfordrer René Skall.

Han fortæller, at han så sent som i sidste uge kom i kontakt med en mand, der truede med at bortføre katte og fortalte, at han tidligere havde skudt en.  

Start med selv at vise hensyn

Hvis man som katteejer mister sin kat på grund af et overgreb, så er bevisbyrden ofte meget svær at løfte, fortæller Kattens Værn. 

Derfor gør man klogest i at komme konflikterne i forkøbet. 

- Vi katteejere vil gerne have, at vores katte kan være her i fred. Det går nemmest, hvis vi tager vores forholdsregler og for eksempel fortsætter med at bruge kattebakke, selvom katten er ude, så den stadig laver efterladenskaber på egen grund og ikke inde hos naboerne, siger René Skall. 

Han mener, man som minimum bør spørge naboerne, om det er okay at have katten løbende frit, eller om man kan hjælpe dem med at holde den ude af deres have.