GO'

Hun masserer hjemløse for at give dem de berøringer, de savner

Margit Vestergaards eneste bekymring ved jobbet er blevet gjort fuldstændig til skamme.

Et godt måltid mad og et varmt sted at sove.

Man kan forestille sig meget, der gør dagen lidt bedre for en hjemløs - men berøring er måske ikke det første, der falder dig ind. 

Mange af Danmarks 6635 hjemløse lever dog et isoleret liv, og såkaldt "hudsult" - det vil sige, når en person får for lidt berøring - kan påvirke deres psykiske tilstand.  

Det kan 66-årige Margit Vestergaard skrive under på. Hun er frivillig massør for hjemløse på Cafe Klare, en natcafe på Vesterbro i København for hjemløse og udsatte kvinder med 20 sovepladser. Her giver hun hver tirsdag fem af husets hjemløse en halv times massage, og på natcafeen kan de tydeligt mærke virkningen, fortæller leder Ayfar Baykal i ’Go’ morgen Danmark’.

Hjemløshed i Danmark

Hjemløsheden er stigende i Danmark. Det viser en kortlægning lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Antallet af hjemløse borgere blev opgjort til 6635 i 2017. Det er en stigning i 8 procent siden den sidste hjemløsetælling i 2015 og på 32 procent siden 2009.

Kilde: Det Nationale Forksningscenter for Velfærd

- De her kvinder, som kommer hos os, har ikke et nemt liv, og massagen gør, at de i den her halve time lige kan slippe det hele og få lov til at slappe af og måske glemme, at de er hjemløse, siger hun og fortsætter:   

- Jeg kan se det, når de kommer ud fra massagen hos Margit. Der kommer et andet smil på læben.

Ikke vant til omsorg

Den oplevelse har Margit Vestergaard også. Hun har været frivillig massør ved siden af arbejdet på sin egen healingsklinik i over to år, og på Cafe Klare møder hun blandt andre misbrugere, psykisk syge, sexarbejdere og unge piger, der er i konflikt med deres familier.

- Der er mange af dem, som ikke er vant til berøring på en positiv måde. Alle de psykiske ting, vi oplever i vores liv, sætter sig i vores krop, og at man får den berøring gennem massagen, kan vække nogle gamle oplevelser eller følelser til live, siger hun.

Blandt andet derfor er der mange af kvinderne, som også åbner op, mens de ligger på briksen.

- Det kan være, de gerne vil fortælle deres historie eller tale om et eller andet, der fylder i deres liv lige den dag. Det, tror jeg, er lige så stor en del af det som berøringen. At jeg hører på dem og kan rumme deres historier, uanset hvor slemme de er, for det føler jeg, at jeg kan, siger hun.

Mødt uden fordomme

Det kan dog være grænseoverskridende for kvinderne at få massage, netop fordi de ikke er vant til at blive rørt ved. Derfor foregår massagen meget på deres præmisser, forklarer Margit Vestergaard.

- Der kan være nogle, der ikke har lyst til at tage deres tøj af eller måske kun vil masseres på fødderne, og så gør vi det bare sådan. Det er noget med at mærke sig frem til, hvad de har lyst til og brug for fra gang til gang.

De frivillige taler til dem, som man ville tale til alle andre mennesker

Ayfar Baykal, leder af Cafe Klare

Den største værdi ved de frivilliges arbejde er, at de møder kvinderne uden fordomme, fastslår lederen af Cafe Klare, Ayfar Baykal.

- Som hjemløs og udsat menneske generelt oplever man mange mennesker, der har fordomme. De frivillige, som kommer, er helt almindelige mennesker, der møder dem, der hvor de er, og taler til dem, som man ville tale til alle andre mennesker. Det gør en kæmpe forskel, siger hun.

Afstemning

Kunne du se dig selv som frivillig massør for hjemløse?

Fandt sit kald

Margit Vestergaard plejede at arbejde i en vuggestue ved siden af arbejdet på sin egen klinik, men da hun stoppede der, begyndte hun at lede efter et frivilligt arbejde, som hun kunne kaste sin energi i.  

Hun er uddannet healingsmassør og blev frivillig gennem organisationen WeShelter, der har syv massører fordelt på fem herberg i Københavnsområdet. I øjeblikket søger organisationen flere hænder, blandt andet fordi den ifølge TV 2 Lorry har startet et nyt samarbejde med Københavns Kommune, der betyder, at masssagen skal udbredes til endnu et misbrugscenter. 

Den eneste bekymring, Margit Vestergaard havde, før hun søgte jobbet, blev hurtigt gjort til skamme.

Det giver mig en god fornemmelse at kunne gøre en forskel og mærke, at de er taknemmelige for det

Margit Vestergaard, frivillig massør for hjemløse

- Man ser jo flere hjemløse på gaderne, som godt kunne trænge til et bad. Det var noget af det, jeg tænkte på. Men det er slet ikke det, jeg har mødt, siger hun og uddyber, at kvinderne har mulighed for at gå i bad på Cafe Klare.

Derudover har stort set alle fået et bad samme dag, som de får massage.

- Jeg synes, det er fantastisk at komme der. Jeg kan mærke den glæde, kvinderne får ved det, og det giver mig en god fornemmelse at kunne gøre en forskel og mærke, at de er taknemmelige for det, siger hun.