Overenskomst 2018

Her er den hemmelige aftale om betalt spisepause, der splitter lønmodtagerne

TV 2 kan nu offentliggøre den aftaletekst, der splitter lønmodtagerne om den betalte spisepause.

Natten til onsdag skete der et gennembrud i overenskomstforhandlingerne.

En del af de ansatte i regionerne - med afgående FOA-formand Dennis Kristensen i spidsen - gik ud og gav håndslag på en ny overenskomstaftale for omkring 40.000 ud af de i alt 120.000 regionalt ansatte.

I aftalen kan lønmodtagerne i LO-forbundene se frem til en lønstigning over de næste tre år på 8,1 procent. Aftalen bekræfter desuden, at arbejdsgiverne ikke vil røre ved spisepausen. Det viser et tillæg til aftalen, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Teksten var dog ikke nok til at tilfredsstille FTF-organisationerne med sygeplejerskerne i spidsen og Akademikerne, der organiserer lægerne.

Den hemmelige aftale, der altså vedlægges som et bilag til aftalen mellem de regionale arbejdsgivere og lønmodtagerne, lyder i uddrag således:

Parterne har drøftet spørgsmålet vedrørende pauser, og det bemærkes: 

RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, red.) ikke mener, at spisepausen udgør et problem på det regionale arbejdsmarked.

Et samlet RLTN vil vejlede regionerne til at fortsætte den gode måde, spisepausen afvikles på i regionerne. Det, at medarbejderne har en spisepause og står til rådighed, understøtter en velfungerende drift. Dette er i sig selv en væsentlig begrundelse for den betalte spisepause."

Endvidere har parterne defineret mulige tvivlsspørgsmål om frokostpausen i bilaget:

Pause af mindre end en halv times varighed, hvorunder den ansatte står til rådighed og ikke kan forlade arbejdsstedet/institutionen, medregnes i arbejdstiden, andre pauser medregnes ikke.

RLTN vil vejlede regionerne om, at en pause af mindre end en halv times varighed medregnes i arbejdstiden. Det er den pause, der sædvanligvis kaldes frokostpause. I den periode står medarbejderen til rådighed for arbejdsgiveren.

Det vil sige, at man ikke må forlade arbejdspladsen. Men selvom om man er til rådighed skal man have tid til at spise. Når den ansatte ikke trækkes i løn, betyder det, at det er arbejdsgiveren, der planlægger, hvornår spisepausen skal afvikles. Pausen skal placeres indenfor arbejdstiden, så formålet med pausen tilgodeses."

Aftale ikke god nok

Men aftalen var altså ikke nok for sygeplejerskerne og lægerne. Det slår formanden for Dansk Sygeplejeråd samt chefforhandleren for de regionalt ansatte, Grete Christensen, fast over for TV 2 torsdag morgen.

Hun og Akademikerne ønskede spisepausen indføjet i overenskomsten. Arbejdsgiverne krævede - ifølge TV 2s oplysninger - 0,35 procent af lønsummen, men det afviste FTF-organisationerne og Akademikerne.

- Jeg tror, arbejdsgiverne stadig er interesserede i at lande en aftale om frokostpausen for både FTF'ere og Akademikerne, og jeg forventer, at hvis vi finder en løsning på det kommunale område, så kan både staten og regionerne se det smarte i en løsning også, siger Grethe Christensen til TV 2.

LO-organisationerne med FOA i spidsen var omvendt tilfredse med formuleringerne i aftalen - og skulle derfor ikke betale for at få aftalen ind som et sidedokument til overenskomsten.

Forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen torsdag klokken 15.