Overenskomst 2018

Splittelse hos lønmodtagerne: LO-forbund har indgået aftale med regionerne

FTF-gruppen og Akademikerne har afvist at underskrive aftalen. FOA-formand afviser at være løbet af fælles aftale.

Der er natten til onsdag indgået en aftale mellem flere fagforeninger fra hovedorganisationen LO og forhandlerne for Danske Regioner.

Det bekræfter parterne tidligt onsdag morgen i Forligsinstitutionen.

- Vi har indgået et godt forlig, som vi er tilfredse med, og som opfylder de hovedkrav, som vi gik ind i forhandlingerne med, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Han oplyser, at aftalen blandt andet sikrer en lønramme på 8,1 procent, en pulje til ligeløn og lavtløn samt afværgelse af forringelser på seniorordninger.

Aftalen omfatter cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne. Det drejer sig om medlemmer af forbundene FOA, HK Kommunal, 3F, Socialpædagogerne, Dansk Metal og de øvrige håndværkerorganisationer, Teknisk Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. Sidstnævnte er medlem af FTF.

Uden for aftalen står stadig grupper som lægerne og sygeplejerskerne. 

- For mig at se, er det her et gennembrud i overenskomstforhandlingerne. Jeg håber, at vi får flere organisationer med, og at de vil se, at det faktisk er en god aftale, siger regionernes chefforhandler, Anders Kühnau (S).

Afviser at være løbet fra musketered

FTF-gruppen, undtagen Dansk Socialrådgiverforening, og Akademikerne har afvist at underskrive aftalen, da de ikke var tilfredse med indholdet. Det er særligt spørgsmålet om den betalte spisepause, der fortsat volder problemer. De to gruppers forhandlere forlod Forligsinstitutionen tidligere på natten, mens LO-gruppen blev tilbage.

- Vi er desværre ikke kommet helt i mål med det regionale område. I øjeblikket er der nogle organisationer, der synes, at vi er nået langt nok, så de kan underskrive, og så er vi nogen, der ikke synes, at vi er nået langt nok, sagde chefforhandler for de regionalt ansatte Grete Christensen.

Hun udtrykte samtidig skuffelse over Dennis Kristensen for ikke at holde sammen til det sidste, som fagbevægelsens ellers havde lagt op til. FOA-formanden afviser dog, at LO-forbundenes aftale ikke skulle harmonere med den såkaldte musketered.

- De har jo forladt forhandlingerne og sagt, at når de ikke kunne komme igennem med deres krav, så ville de ikke være med videre. Vi har sagt, at vi fortsætter forhandlingerne, for det, som vi har aftalt nu, er i overensstemmelse med det, vi i fællesskab satte som dagsorden for overenskomstforhandlingerne, siger Dennis Kristensen.

Han oplyser, at de andre grupper har mulighed for at tilslutte sig aftalen de kommende dage. 

Splittelse i fagbevægelsen

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er aftalen dog udtryk for, at lønmodtagerorganisationerne er "dybt splittede". 

- Vi ved simpelthen ikke, hvad der nu sker med dem, der står udenfor. Der kunne man høre appeller fra både arbejdsgiverne og de andre forbund om at komme hjem i folden, fortæller han.

Forhandlingerne på det kommunale område fortsætter i Forligsinstitutionen onsdag klokken 10. Statens forhandlere er indkaldt til klokken 13.