Overenskomst 2018

Pædagog skuffet over splittelse: - Det pisser mig godt og grundigt af

Demonstranter ønsker, at musketereden fortsat står, selvom alle parter ikke forlod forhandlingsbordet med en aftale.

- Det er simpelthen næsten ikke til at bære, siger sygeplejersken Mette Sofie Haulrich til TV 2 om delaftalen, der natten til onsdag blev udspillet, hvor flere fagforeninger fra hovedorganisationen LO indgik for deres lønmodtagere i regionerne.

Hun er en af de demonstranter, der onsdag morgen står ude i regnen foran forligsinstitutionen i København.

- Det var ikke det, vi gik fælles til forhandling på, og jeg synes, han (FOA-formand Dennis Kristensen, red.) er løbet fra en aftale, og det er så frækt, siger hun.

I delaftalen står grupper som lægerne, sygeplejerskerne og lærerne udenfor. Heriblandt en stor del af organisationen FTF, der netop har fusioneret med Landsforeningen for socialpædagoger (LFS).

Pædagog Tina Troelsen, som også er mødt op ude foran Forligsen, er ærgerlig over, at FTF ikke er en del af delaftalen. Hun er medlem af det fusionerede LFS.

- Det pisser mig godt og grundigt af, siger hun til TV 2.

Stå fast, lyder opfordringen

Aftalen omfatter cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne. Det drejer sig blandt andet om medlemmer af forbundene FOA, Socialpædagogerne og HK Kommunal.

Regionernes chefforhandler, Anders Kühnau (S), kalder aftalen for et gennembrud i overenskomstforhandlingerne. Han håber, at flere organisationer vælger at indgå en aftale og se, at det rent faktisk er en god aftale.

Men det er ikke sygeplejersken Mette Sofie Haulrichs overbevisning. Hun opfordrer i stedet sin fagforening til at stå fast og stå sammen.

- Jeg synes, vi skal være troværdige og solidariske og gøre det, vi sagde, da vi gik ind i det her: At stå sammen – også med dem, der har de sværeste udfordringer, indtil der er fundet en løsning for alle os andre, siger hun.

Sygeplejerske Mette Sofie Haulrich har ikke pæne ord til overs for Dennis Kristensen og FOA

Spisepause kan spænde ben

Blandt dem, der har haft svært ved at se det gode i aftalen, er FTF-gruppen og Akademikerne. 

Det er særligt spørgsmålet om den betalte spisepause, der fortsat volder problemer. De to gruppers forhandlere forlod Forligsinstitutionen tidligere på natten, mens LO-gruppen blev tilbage.

- Vi er desværre ikke kommet helt i mål med det regionale område. I øjeblikket er der nogle organisationer, der synes, at vi er nået langt nok, så de kan underskrive, og så er vi nogen, der ikke synes, at vi er nået langt nok, sagde chefforhandler for de regionalt ansatte Grete Christensen.

Du kan få et dybere indblik i, hvad nattens forlig indeholder her.

Demonstrant håber på en fælles aftale

Walther Markussen, som er gartner og fagligt sekretær hos 3F, har også gennem længere tid stået foran Forligsinstitutionen og klappet sine forhandlere ind.

Modsat sygeplejersken Mette Sofie Haulrich ser han ikke den samme splittelse. Han hæfter sig i stedet ved, at hans forhandlere har gennemgået dokumentet minutiøs om spisepausen.

- Og de siger god for, at Løhde og andre tosser ikke kan komme om natten og tage den fra os, siger han til TV 2.

Faglig sekretær i 3F, Walther Markussen, som står foran forligsinstitutionen håber, at CF og FTF kommer tilbage og tilslutter sig aftalen. Video: Marie Jensen

Walther Markussen håber derfor, at når forhandlerne har sovet lidt på det, at de melder sig ind i kampen igen og ikke lader frokostpausen spænde ben for en fælles aftale.

- Vi skal ikke sætte Danmark i stå på grund af 29 minutter og en Løhde, der sender et stykke papir ud alt for tidligt i forhold til forhandlingerne. Det er ren gift. Lad os nu komme videre, siger han.

- Nu har vi et stykket papir, der kan føre os fra det ene bord til det andet bord. Og forhåbentlig kan man lande en stor aftale.

Forhandlingerne på det kommunale område fortsætter i Forligsinstitutionen onsdag klokken 10. Statens forhandlere er indkaldt til klokken 13.