Samfund

Midt under dramatiske forhandlinger: Nu har FOA valgt Dennis Kristensens afløser

Mona Striib er ny formand for FOA efter et kampvalg på en ekstraordinær kongres.

Fagforbundet FOA har onsdag middag valgt ny formand.

Fremover skal 57-årige Mona Striib stå i spidsen for de omkring 180.000 medlemmer.

Formandsskiftet kommer midt under de dramatiske overenskomstforhandlinger, hvor den afgående formand, Dennis Kristensen, natten til onsdag har været med til at forhandle en delaftale på plads for 40.000 ansatte i regionerne.

- Jeg er både stolt og beæret over resultatet, siger Mona Striib til TV 2.

Hun har været næstformand i FOA i 14 år og slog LO's nuværende næstformand, Nanna Højlund, i et kampvalg på en ekstraordinær kongres.

Mona Striib vandt med stemmerne 319 mod 271.

Dennis Kristensens exit er planlagt og har ikke noget med de igangværende forhandlinger at gøre. Han vil fortsat være med ved møderne i Forligsinstitutionen.

Intern kritik i Fagbevægelsen af FOA

Dennis Kristensen har onsdag fået kritik fra flere af de øvrige forhandlere på arbejdstagernes side, fordi FOA sammen med en række øvrige LO-forbund indgik delaftalen natten til onsdag.

Forud for forhandlingerne havde alle faglige organisationer indgået en såkaldt musketered med overskriften "en løsning for alle", men på det regionale område er FTF-organisationerne og Akademikerne ikke med i delaftalen. Og på det statslige og kommunale område, er der slet ikke landet noget endnu.

Derfor er Dennis Kristensen og FOA blevet kritiseret for at gå med i en aftale, der ikke er for alle.

 - Jeg synes, at han tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han (Dennis Kristensen, red.) har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget, siger Grete Christensen, chefforhandler for de regionalt ansatte, til TV 2.

Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler på det kommunale område, er heller ikke imponeret.

- Jeg synes ikke, det bliver nemmere, men vi forhandler jo stadigvæk, siger Anders Bondo Christensen, inden han svarer på, om musketereden er blevet brudt.

- Jeg ved ikke med den musketered. Det er Dennis Kristensen, som har opfundet den. Så hvad definitionen er på den, det må ligesom stå for hans regning.

Afviser brud på musketered

Den nye FOA-formand har selv siddet med ved forhandlingsbordet og bakker op om den delaftale, hendes fagforbund har været med til at indgå.

- Vi var nået til et punkt, hvor det var sådan, at hvis ikke vi skulle risikere sammenbrud over hele linjen, så skulle vi have hul på bylden, siger Mona Striib. 

Det er særligt den betalte spisepause, der har splittet fagbevægelsen.

FOA "føler sig betrygget i", at de fortsat har den som rettigheder, men FTF-organisationerne og Akademikerne vil have den skrevet direkte ind som en juridisk rettighed i overenskomsten, og det har de ikke fået.

Mona Striib afviser, at FOA har brudt muskertereden. Hun betegner den som "en mulighed for alle".

- Der er så desværre nogle, der har valgt, at det stadigvæk ikke var godt nok til dem, og derfor er de ikke ombord. Aftalen er jo åben, så det kan nå at ændre sig, og jeg håber i den grad, at vi kommer til at gå ud samlet, siger Mona Striib.

Mona Striib startede sin karriere i fagbevægelsen med en post som tillidsrepræsentant i Danfoss i 1980. Siden da har hun arbejdet i SiD, HAF og sidst altså i FOA, hvor hun blev næstformand i lokalafdelingen i Kolding i 1995.