Overenskomst 2018

Krohn kalder musketered for skamskudt: - Der er nogen, der ønsker konflikten

Den omdiskuterede musketered er på vej til at blive opløst, forklarer TV 2s Ole Krohn.

En løsning for alle.

Det er sloganet for de igangværende overenskomstforhandlinger. 

Mere end 100 faglige organisationer, som repræsenterer over 800.000 offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne, har gennem de seneste uger forhandlinger stået skuldre ved skuldre. Men efter en ny delaftale natten til onsdag er blevet udspillet, hvor flere fagforeninger fra hovedorganisationen LO indgik for deres lønmodtagere i regionerne, er den såkaldte musketered vaklende.

Det forklarer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

- Det er en noget skamskudt musketered. Fagbevægelsen er splittet. Nogle af parterne er gået ud af døren, mens andre sidder tilbage og er tilfredse med delaftalen.

Delaftalen omfatter cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne. Det drejer sig om medlemmer af forbundene FOA, Socialpædagogerne, 3F, HK Kommunal, Dansk Metal og de øvrige håndværkerorganisationer, Teknisk Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. Sidstnævnte er medlem af hovedorganisationen FTF.

Uden for aftalen står grupper som lægerne, sygeplejerskerne og lærerne.

Få overblik over nattens forlig her.

- Det kilder siger til mig her til morgen er, at man har opgivet Akademikerne. De er helt klart på konfliktkonkurs. Video: Jane Bruun Elkjær

En alvorlig splittelse

- Hvis der er nogen, der tænkte, at nu kan vi tørre sved af panden her til morgen og sige, nu er det overstået - så er det langt fra overstået, siger Ole Krohn.

Ifølge finanskommentatoren står flere spørgsmål ubesvaret tilbage.

Hvilken vej ønsker grupperne, der står tilbage, at gå? Ønsker formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, at gå i konflikt eller ej? Og hvad med FTF-gruppen og Akademikerne, der har nægtet at skrive under på forslaget i dets nuværende form?

En af dem, der i løbet af natten forlod forhandlingerne i Forligsinstitutionen, var Grete Christensen, chefforhandler for de regionalt ansatte. Hun udfyldte skuffelse over FOA-formand Dennis Kristensen, som er en del af LO-gruppen.

 - Jeg synes, at han tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget, siger hun til TV 2.

Ole Krohn forklarer, at det er den første alvorlige splittelse, vi ser under forhandlingerne.

- De (Akademikerne, red.) er helt klart på konfliktkurs. Man mener helt klart, at når de er gået tidligt i nat, er det fordi, de ønsker konflikten. Ellers rejser man sig ikke op og går væk fra et forhandlingsbord.

Sygeplejerskerne kan vende tilbage

Årsagen til, at FTF-gruppen, undtagen Dansk Socialrådgiverforening, og Akademikerne har afvist at skrive under på udspillet, skyldes, at de står fast på kravet om den betalte spisepause.

Ønsket er at få skrevet spisepausen ind i overenskomstforhandlingerne, men det er ikke sket i delaftalens udspil.

- Dennis Kristensen har tilsyneladende fundet en vej. Hvis Akademikerne og andre grupper vil have spisepause yderligere sikret i overenskomsten, må de betale for den. Video: Jane Bruun Elkjær

Til gengæld ville sær de lavtlønnede hos LO som eksempelvis SOSU-assistenterne ikke betale for lærernes frokostpause, forklarer Ole Krohn.

- De synes, de har fået en god nok sikkerhed på spisepause-området. Hvis de (lærerne, red.) ønsker mere, må Akademikerne og sygeplejerskerne selv betale for det. Sådan lyder deres argument.

Men ifølge Ole Krohn er der også en optimisme at spore. Håbet er, at FTF-gruppen vender tilbage til forhandlingsbordet. Internt var opfattelsen, at de længe var i tvivl, om de skulle stemme for eller imod udspillet, forklarer finanskommentatoren.

- Der er mulighed for, at sygeplejerskerne vil komme tilbage. Grete Christensen var ikke afvisende. Hun skulle sove på det. Men det ser ud til, at Akademikerne ønsker at køre mod en konflikt.

Forhandlingerne på det kommunale område fortsætter i Forligsinstitutionen onsdag klokken 10. Statens forhandlere er indkaldt til klokken 13.