Ubådssagen

Her er hele dommen mod Peter Madsen

Her er hele dommen, som Københavns Byret i dag afsagde mod Peter Madsen i den såkaldte ubådssag.

Livstid.

Sådan lød dommen, da sagen mod Peter Madsen i dag blev afsluttet i Københavns Byret. 

Han blev dømt for at slå den svenske journalist Kim Wall ihjel i sin ubåd Nautilus.

En enig domsmandsret fandt det bevist, at Peter Madsen er skyldig i drab, seksuel mishandling, usømmelig omgang med lig, samt overtrædelse af reglerne om sikkerhed til søs.

Kynisk og planlagt

Til grund for straffen lægger retten:

- At det var et kynisk og planlagt seksuelt motiveret overgreb og drab af en særdeles brutal karakter begået mod en tilfældig kvinde, der i kraft af sit journalistisk arbejde havde takket ja til en tur i tiltaltes ubåd, siger dommer Anette Burkø.

Retten lægger ligeledes vægt på, at Peter Madsen parterede Kim Wall og smed delene i vandet for at skjule sin forbrydelse.

Desuden mener retten, at de tekniske undersøgelser af Kim Walls krop og ubåden beviser, at Peter Madsen har fastholdt Kim Wall med spændstropper, og at han påførte hende skader, mens hun stadig var i live.

Utroværdige forklaringer

Desuden finder retten det bevist, at Peter Madsen har udvist interesse for drab og lemlæstelser af mennesker og også har vist interesse for "spidning". Det bygger retten blandt andet på Peter Madsens egne forklaringer og oplysninger om hans internetsøgninger.

Flere af Peter Madsens skiftende forklaringer har ifølge retten været utroværdige. Det gælder også ubådsbyggerens forklaring om, at Kim Wall kan være død af udstødningsgasser i ubåden.

Erstatning til kæreste - men ikke forældre

Til gengæld finder retten ikke, at Kim Walls forældres har ret til godtgørelse. I den forbindelse er der lagt vægt på Kim Walls alder - hun var 30 år, da hun sejlede ud med Peter Madsen i hans ubåd den 10. august 2017. 

Selvom Kim Wall stadig havde folkeregisteradresse hos forældrene i Trelleborg, var hun reelt flyttet hjemmefra for flere år siden. 

- Det af forældrene oplyste om den fortsatte særdeles gode forbindelse mellem dem og datteren findes ikke at udgøre en sådan helt særlig tilknytning til datteren, at det kan føre til et andet resultat, lyder det i dommen.

Dog tilkender retten Kim Walls kæreste en erstatning på 120.000 kroner. 

- Ved fastsættelsen af beløbets størrelse er der lagt vægt på forbrydelsens meget voldsomme karakter og det lange forløb efter afdødes forsvinden, hvor man ad flere gange fandt dele af afdøde, lyder det i dommen.

Ligesom anklagemyndigheden krævede det, så finder retten, at ubåden Nautilus bliver konfiskeret.

Ret til breve og besøg

En mentalerklæring, der er lavet af ubådsbyggeren i forbindelse med retssagen, har tidligere konkluderet, at den 47-årige dansker er polymorf pervers.

Ifølge Per Holm Knudsen, sexolog og psykoterapeut, betyder "polymorf" i sig selv, at Peter Madsens seksualitet retter sig mod alt og alle, og at den er uden for det normale.

Peter Madsen er den 15. person på 10 år, der idømmes landets strengeste straf, fængsel på livstid.

Anker dommen

Ubådsbyggeren anker dommen

Peter Madsen skal fortsat sidde fængslet under brev- og besøgskontrol, har dommer Anette Burkø bestemt.

Mere præcist betyder det, at han både har ret til at modtage breve og få besøg. Men brevene skal gennemlæses af politiet, og besøg skal overvåges.

Læs hele dommen mod Peter Madsen her.

Peter Madsens forsvarer havde ikke mange kommentarer til byrettens dom. Video: Rikke Museth Janniche
Retssagen mod Peter Madsen er nu afsluttet i byretten. Peter Madsen er dømt til fængsel på livstid for drabet på Kim Wall. Video: Anne Brandbjerg