Overenskomst 2018

FTF og Akademikerne afviser udkast - LO har nikket ja

To ud af tre grupper på lønmodtagernes side har valgt af sige nej til et tilbud på regionernes side. De står fast på kravet om den betalte spisepause.

Efter at have forhandlet i mere end 12 timer blev lønmodtagerne sent tirsdag aften præsenteret for et udspil til et forlig på det regionale område.

Men FTF-gruppen, undtagen Dansk Socialrådgiverforening, og Akademikerne vil ikke skrive under på forslaget i dets nuværende form. Det oplyser chefforhandler for lønmodtagerne på regionernes side, Grete Christensen.

- Vi er desværre ikke kommet helt i mål med det regionale område. I øjeblikket er der nogle organisationer, der synes, at vi er nået langt nok, så de kan underskrive, og så er vi nogen, der ikke synes, at vi er nået langt nok, siger Grete Christensen.

Flere af forhandlerne har i løbet af natten forladt Forligsinstitutionen, men flere fagforeninger af LO-gruppen er blevet tilbage, og ifølge TV 2s erhvervskommentator har de takket ja til aftalen.

- Forligsmanden smeder, mens jernet er varmt. Hun har sat parterne til at skrive de her protokollater, som er en vigtig del af overenskomsterne. De er ikke skrevet under endnu, men nikket er givet fra LO-forbundene, og dermed har vi altså den her splittelse blandt lønmodtagerne, siger Ole Krohn.

Han erfarer, at den treårige lønramme er blevet løftet yderligere i forhold til tidligere udspil, så den nu er på 8,1 procent. Flere LO-forbund har de seneste dage meldt sig klar til at indgå en aftale på det regionale område, og med det seneste udspil slog de altså til.

Skuffelse over FOA-formand

Hidtil har lønmodtagerne ellers stået tæt sammen i forhandlingerne, og inden hun forlod Forligsinstitutionen, udtrykte Grete Christensen da også skuffelse over Dennis Kristensen, formand for FOA, der er en del af LO-gruppen.

 - Jeg synes, at han tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget, siger hun.

Fagbevægelsen havde forud for forhandlingerne indgået en såkaldt musketered og givet hånd på at stå sammen til det sidste for en fair løsning for alle.

Hidtil har forbundene kunnet enes om, at hvis de fik en god aftale inden for et område, måtte man gerne indgå en aftale inden for eksempelvis regionerne og kommunerne og så enten tage staten til sidst eller helt opgive den. Men det er nogle anderledes vilde meldinger, der lyder natten til onsdag, mener TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Det bliver mere og mere klart, at lønmodtagerorganisationerne er dybt splittede. Det er den første alvorlige splittelse, vi ser under forhandlingerne, siger Ole Krohn.

Spisepausen står i vejen

Ifølge FTF-formand Bente Sorgenfrey manglede der i udspillet fra arbjedsgiverne fortsat nogle ting i forhold til knasten omkring den betalte spisepause, som lønmodtagerne gerne vil have skrevet ind i aftalen.

- Hvis arbejdsgiverne siger, at der ikke er nogen problemer med spisepausen, så kan det jo ikke være noget stort problem at skrive den ind i overenskomsten. Så når de ikke vil skrive det ind, så bliver vi altså mistroiske, forklarer hun.

FTF-formand Bente Sorgenfrey fortæller, hvorfor FTF og Akademikerne ikke vil underskrive et udkast på det regionale område. Video: Mikkel Secher

Håbet om en lave en aftale er dog ikke opgivet.

- Jeg er altid optimistisk, og så længe vi kan møde op hernede igen, så er der ikke lukket nogen aftaler, siger Bente Sorgenfrey.

Grete Christensen er enig:

- Jeg tror, at fællesskabet sejrer i den sidste ende, og jeg er helt sikker på, at der står mange udenfor, som fortsat vil sige én for alle og alle for én.

Parterne oplyser, at forhandlingerne på det kommunale område fortsætter i Forligsinstitutionen onsdag klokken 10. Statens forhandlere er indkaldt til klokken 13.