Samfund

Nu tror FOA-formand på forlig: - Vi er ved at skrue proppen af ketchupflasken

FOA's Dennis Kristensen er optimist i forhold til at lave et forlig på det regionale område.

Der var tirsdag optimisme at spore hos formanden for FOA, Dennis Kristensen, som er med i de tilspidsede forhandlinger om overenskomster for de offentlige ansatte.

- Vi er i hvert fald ved at skrue proppen af ketchupflasken på det regionale område, siger han til TV 2 i en pause under forhandlingerne.

Der er stadig ting, som mangler at falde på plads, og det vil tage noget tid endnu, siger FOA-formanden.

- Men jeg er ret optimistisk for, at det ender med, at vi kan lave et forlig på det regionale område. Og kan vi det, ser verden helt anderledes ud i forhold til kommunerne og staten.

Spisepause i vejen

Mens det tilsyneladende glider fremad i forhandlingerne på det regionale område, er der stadig knaster på det kommunale og det statslige område.

På det statslige område er spørgsmålet om de ansattes betalte spisepause kilde til stor uenighed.

Inden parterne mødtes i Forligsinstitutionen tirsdag klokken 10, var lønmodtagernes hovedforhandler på det statslige område, Flemming Vinther, langt fra optimistisk, i forhold til at løsningen skulle findes på hans område. Derfor kan det være gode nyheder, at parterne på det regionale område nærmer sig hinanden.

- Jeg har ikke fået nogen meldinger om nye positioner på statens bord. Der er tingene uforandrede. Nu er det kommunerne og regionerne. Kan man lave noget dér, som kan presse en aftale igennem for os alle, har jeg ingen sarte følelser til, hvor gennembruddene kommer, eller hvem der får ketchuppen ud af flasken, sagde Flemming Vinther til TV 2, inden mødets start.

Vi forhandler - og det er et godt tegn

Mere rolig var en af arbejdsgivernes topforhandlere, kommunernes Michael Ziegler, da TV 2 snakker med ham under en pause i forhandlingerne:

- Vi har forhandlinger i gang endnu, og det er et godt tegn.

- Det er jo først, når man ikke forhandler mere, at det bliver rigtig alvorligt. Vi har forhandlet et par timer med lidt forskellige rum. Og lige nu er forligsmanden optaget af et af de andre områder, så jeg ville lige trække vejret, fortsætter Michael Ziegler.

De offentlige forhandlere skal nå til enighed om en aftale senest den 1. maj, hvis ikke det skal ende med en storkonflikt. TV 2 har samlet de vigtigste datoer her.

Tre knaster i OK18

  1. Lønrammen

    De offentligt ansatte kræver mærkbare lønstigninger, men det er på forhånd blevet afvist af arbejdsgiverne.

    Parterne er uenige om, hvorvidt de offentligt ansattes løn er steget mere end de privatansattes i kølvandet på finanskrisen.

    Det har blandt andet været fremme, at ansatte i staten kræver en samlet lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år. Deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, spillede ud med 6,7 procent. Siden er det dog kommet frem, at parterne har nærmet sig hinanden på lønnen, men at lønmodtagerne skulle have afvist et udspil på 8,0 procent.

  2. Lærernes arbejdstid

    Som det er i dag, er lærernes arbejdstid reguleret af en lov som følge af det politiske indgreb, der kom efter sammenbrudte forhandlinger og den store lockout i 2013.

    Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 lykkedes det ikke parterne at blive enige om en ny arbejdstidsaftale.

    I den nuværende aftale er lærernes arbejdstid reguleret via en årsnorm, hvor arbejdstiden gøres op én gang om året, og KL ønsker at holde fast i den model. Lærerne vil omvendt ned på en kvartalsnorm, hvor arbejdstiden gøres op hver tredje måned.

  3. Den betalte spisepause

    Lønmodtagerne mener, at retten til betalt spisepause er og skal være en del af overenskomsten.

    Men i Moderniseringsstyrelsen mener man, at det blot har været et personalegode på arbejdspladserne, og at den lokale ledelse dermed kan beslutte at afskaffe den betalte spisepause.

    Det har skabt usikkerhed om spisepausen, selv om innovationsminister Sophie Løhde (V) flere gange har sagt, at staten ikke har planer om at afskaffe den.