Samfund

52 ukendte Asger Jorn-værker fundet i kælder

Værkerne blev fundet i hjemmet hos en af Asger Jorns brødre, da han døde i 2012.

For mere end 70 år siden kom Asger Oluf Jørgensen med kunstnernavnet Asger Jorn gående med en kuffert i Silkeborgs gader.

I rejsetasken lå 52 af hans værker. Ud af håndskårne, færdige linoleumsplader havde han endnu en gang kreeret ny kunst.

Denne gang var han på vej til sin bror Vagn Ove Jorn med beskeden om, at han skulle passe godt på værkerne. Det vides ikke, hvorfor Asger Jorn afleverede de 52 værker, og hvorfor de skulle passes særlig godt på.

Gennem flere årtier stod de urørt i en frugtkælder under en terrase, men da Vagn Ove Jorn døde i 2012, og huset i Silkeborg skulle tømmes, blev kufferten fundet.

Familien valgte at overdrage værkerne til Museum Jorn, som har vist samlinger af Asger Jorn siden 1965, hvor museet åbnede i Silkeborg.

- De 52 tryk føjer en ny dimension til vores forståelse af Asger Jorns arbejde. Billederne viser på helt enestående vis den unge kunstners engagement i sin familie, sin kunst og det samfund, han var en del af, siger museumsdirektør ved Museum Jorn, Jacob Thage, i en pressemeddelelse.

Værker skabt i en brydningstid

Det sker normalt omkring hvert andet år, at et enkelt ukendt værk af Asger Jorn bliver fundet.

I alt råder museet over 100 malerier, 90 keramiske arbejder samt tegninger og grafik i vekslende ophængninger.

De 52 værker er ifølge Museum Jorn blevet til i perioden fra omkring 1933 til 1939. De fleste af dem er skåret, før Asger Jorn tog til Paris for at søge ind på Fernand Légers malerskole i 1936.

Et af billederne er et portræt af en af hans søstre. Ifølge Asger Jorn rev hun originalen i stykker, da hun så den, fordi hun ikke kunne genkende sig selv, oplyser Museum Jorn.

Samlet giver de 52 værker ifølge museet et indblik i Asgers Jorns engagement i verden omkring ham.

- De bærer præg af at være skabt i en brydningstid, hvor alle har været nødt til at vælge side. De nye værker viser en politisk og agitatorisk ekspressiv, men også humoristisk kunstner, der er engageret i sin samtid, og de problemer han og verden stod over for, skriver museet i pressemeddelelsen.

Bedre forståelse af kunstneren

Ifølge Dorthe Aagesen, som er seniorforsker og overinspektør hos Statens Museum for Kunst, er det altid interessant, når hidtil ukendte værker dukker op. Det er med til at rykke ved forståelsen af en kunstner, fortæller hun til TV 2:

- I Jorns tilfælde er det selvfølgelig ekstra interessant, fordi han er så vigtig en figur i det 20. århundredes danske kunsthistorie.

Hun fortæller, at materialet er med til at give et større indblik i hans tidligere værker.

- Det kan blive lige præcis dén brik, man manglede for rigtigt at forstå kunstnerens tilgang til verden og udvikling af sit kunstneriske projekt. Hos Jorn ser man kimen til mange af hans senere interesser i det tidlige værk. Så meget desto vigtigere er det at få et større og mere nuanceret billede af, hvad han lavede i de unge år.   

Museum Jorn viser værkerne på en særudstilling fra den 26. april til den 15. august. Udstillingen kommer til at vise de originale og nyfundne plader samt tryk, der er lavet efter dem.