Samfund

Russisk tv-indslag gør grin med dansk 'russerangst'

To danske politikere bliver interviewet i det russiske tv-indslag. Efter at have set en oversat udgave føler de sig groft manipuleret.

Gaderne på Bornholm ligger øde hen, bornholmerne taler russisk, og TV 2s vejrstation på toppen af Bornholmertårnet er faktisk et overvågningskamera, der er sat op for at overvåge russerne.

Sådan bliver sandheden fremlagt i et russisk tv-indslag på den statsejede kanal NTV, som er den tredje mest sete kanal i Rusland.

I optakten til indslaget siger tv-værten:

- Det anti-russiske hysteri har nået et så højt niveau, at de danske myndigheder har besluttet at bygge et tårn til at overvåge Rusland.

Den mast, der vises i selve tv-indslaget, er i virkeligheden en TV 2-vejrstation, der sidder på toppen af Bornholmertårnet. Den overvåger ikke andet end vejret.

Kalder radiomast for et "hemmeligt objekt"

Det er dog helt korrekt, at Forsvarets Efterretningstjeneste er ved at opføre en 85 meter høj mast i Østermarie på Bornholm, som kan opfange radiosignaler i Østersøen og et stykke ind i Rusland.

Det blev annonceret i 2017 som en reaktion på Ruslands ageren på Krim-halvøen, da Forsvarets Efterretningstjeneste mente, at behovet for at holde øje med Rusland er genoplivet.

Udover at vise et billede af en TV 2-vejrstation i indslaget, mener flere danske kilder, at de er blevet direkte fejlciteret i det russiske tv-indslag. I indslaget fremgår det blandt andet, at bornholmere taler russisk og at den russiske journalist Aleksej Petrushko er den første nogensinde, der ser masten, som de kalder "det hemmelige objekt". 

- Udefra ligner det et helt almindeligt provinsielt Danmark: Honningkage-huse og tomme gader, som om de lokale, der er bange for russerne, havde gemt sig i kældrene. Hvis krigen begynder, så falder den første bombe lige her, bliver der blandt andet sagt i indslaget. 

Fake news og bevidst misbrug

I indslaget medvirker de to tidligere ministre Nick Hækkerup (S) og Mogens Lykketoft (S). Efter at have set en oversat udgave af det færdige program mener de tidligere ministre nu, at programmet er ”en stor manipulation med løgnehistorier”.

Nick Hækkerup, tidligere forsvarsminister og nuværende udenrigsordfører, fortryder ifølge Radio24syv, at han lod sig interviewe.

- Jeg sidder tilbage med en følelse af fake news, bevidst misbrug og måske endda direkte forkert oversættelse, siger han til Radio24syv.

Fakta om tv-stationen NTV

Det russiske NTV er den tredje mest sete tv-station i Rusland.

Stationen var uafhængig indtil 2001, hvor det blev overtaget af Gazprom Media, som er et datterselskab til det statskontrollerede naturgasselskab Gazprom.

Da det skete, valgte en lang række journalister i protest at opsige deres arbejde hos tv-stationen, og den tidligere ejer af NTV, Vladimir Gusinsky, anklagede Putin for direkte at stå bag overtagelsen.

I marts 2018 blev Mikhail Putin, slægtning til den russiske præsident Vladimir Putin, udpeget som næstformand for gasgiganten Gazprom.

NTV og propaganda

TV 2s korrespondent i Østeuropa Uffe Dreesen forklarer, at NTV i dag fungerer som styrets forlængede propaganda-arm. 

- Det er almindelig kutyme, at cheferne for de tre store russiske tv-kanaler jævnligt mødes med repræsentanter for Kreml for at sikre, at myndighederne har hånd i hanke med nyhedsdækningen, siger Uffe Dreesen.

Han mener, at indslaget bliver taget for alvorligt fra danskernes side, og at den russiske journalist med indslaget blot forsøger at gøre en smule grin danskernes "russerangst" og med det faktum, at Danmark finder det nødvendigt at overvåge Rusland. 

Danmark og dyrebordellerne

Netop det statsejede NTV har flere gange været i vælten for tilbagevendende historier om vestens moralske forfald.

Det er da heller ikke første gang, at Danmark bliver portrætteret på kanalen. Af flere omgange har historien lydt, at Danmark er et foregangsland, når det handler om dyrebordeller.

- Det er grænseoverskridende i uhyggelig forstand. Om det er den enkelte tv-station, der selv bedriver denne form for underlødig journalistik, eller om det er beordret oppefra, kan være svært at bevise. Men blandt folk, jeg taler med, er der en udbredt opfattelse af, at det må være sanktioneret oppefra, sagde tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i den forbindelse til TV 2.