Samfund

Kurven er vendt: Flere får vaccineret deres børn

Antallet af HPV-vaccinationer er steget med 12 procent, mens antallet af de forskellige børnevaccinationer er steget med op til seks procent.

Debatten har været heftig, og vaccinationer splittede i 2017 vandene. Skal børnene vaccineres eller ej, var det helt store spørgsmål. 

Nu viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), at antallet af forældre, der valgte at svare ja til det spørgsmål sidste år, steg sammenlignet med år 2016.

Alt tyder på, at vi har vendt den negative kurve

Statens Serum Institut

Antallet af vaccinationer under børnevaccinationsprogrammet er steget mellem 2 og 6 procentpoint, mens antallet af HPV-vaccinationer er steget med 12 procentpoint.

Høj tilslutning kræver trygge forældre

I børnevaccinationsprogrammet bliver børn vaccineret imod såkaldte klassiske børnesygdomme og andre smitsomme sygdomme.

Har dit barn først fået vaccinen, er barnet beskyttet mod difteri, stivkrampe, kighoste, børnelammelse, hjernehindebetændelse, strubelågsbetændelse, meningitis, mæslinger, fåresyge, røde hunde og – for pigerne – livmoderhalskræft.

- En høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet kan kun opnås, hvis forældre er trygge ved de vacciner, der tilbydes, og hvis læger og andre fagfolk er godt rustet til at kunne rådgive om fordele og ulemper ved børnevaccinationsprogrammet.

Forældres tillid til HPV-vaccine genvundet

Den øgede tilslutning til HPV-vaccination skyldes ifølge SSI blandt andet den ekstraordinære informationsindsats "Stop HPV – Stop livmoderhalskræft", som blev lanceret af Sundhedsstyrelsen i maj 2017.

Den øgede tilslutning forklares også med, at mange unge piger har ventet med at få deres HPV-vaccination.

- Efter bekymring for den negative udvikling i tilslutningen til HPV-vaccinen i både 2015 og 2016 er vi glade for i år at kunne sige, at alt tyder på, at vi har vendt den negative kurve. Tilslutningen til HPV-vaccinen er steget markant, og i en delevaluering af informationsindsatsen fremgår det, at vi har genvundet forældrenes tillid til vaccinen, skriver SSI i rapporten.

Tilslutningen for 14-årige piger, der får den første HPV-vaccine, lå i 2016 på 47 procent. Det tal kom i 2017 op på 68 procent.

Afstemning

Skal dine børn vaccineres?