I dag handler det om spisepausen - skal den sende Danmark ud i historisk krise?

Mandag er det kun på det statslige område, der skal forhandles i Forligsinstitutionen. Og her tager særligt ét problem hovedrollen.

Bliver mandag langt om længe dagen, hvor der sker noget skæbnesvangert i Forligsinstitutionen, eller ender det som så mange andre dage med små fremskridt og flere spørgsmål end svar?

Lytter man til hovedpersonerne efter forhandlingerne søndag aften ved 23-tiden blev afsluttet, så er der måske grund til at tro på det første.

På den ene side stod lønmodtagernes forhandlere og var dybt forundrede over den pludselige pause, mens den statslige chefforhandler, Sophie Løhde, gav årsag til masser af spekulation med nogle usædvanligt pessimistiske kommentarer.

- Det er en dybt alvorlig situation, vi står i. Jeg håber stadig, vi laver en aftale, men jeg må også konstatere, at når vi ikke har lavet en aftale endnu, så er det fordi, det ser meget svært ud, sagde hun.

Det bringer os frem til mandag eftermiddag, hvor næste kapitel skal skrives i det flere måneder lange epos om overenskomstforhandlingerne. Klokken 14 mødes parterne på det statslige område, mens de kommunale og regionale forhandlere har fået lov at holde fri.

Den statslige chefforhandler for arbejdsgiverne, innovationsminister Sophie Løhde (V), er ikke optimistisk, efter der er blevet annonceret pause i forhandlingerne frem til i morgen.

Spisepausen trækker tænder ud

For det er det statslige område, der er i fokus i øjeblikket. I løbet af hele søndagen var det kun her, der reelt blev forhandlet, og det fortsætter altså mandag.

- Vi andre har overhovedet ikke haft forhandlinger i dag, så der må virkelig være noget, der volder rigtigt store problemer på det statslige område, lød det søndag aften fra FOA-formand Dennis Kristensen.

Han er ikke med til at forhandle på det statslige område, men han har alligevel et bud på, hvilket stridspunkt, der kæmpes om.

- Hvis man ser på problemerne, så er der jo én ting, der går igen, og det er spisepausen.

FOA-formanden fortæller, at lønmodtagerne venter på en tilbagemelding fra de statslige forhandlere, men i stedet blev det altså til en længere pause. Video: Esben Christensen

Stor uenighed - er spisepausen en ret?

Konflikten om den betalte spisepause forventes altså at være det største og måske eneste punkt på dagsordenen i løbet af mandagen.

- Det her punkt er blevet rejst på statens område, og det er her, den skal løses, selvom flere andre områder siden er kommet med, vurderer Henny Christensen, der er nyhedsredaktør for Avisen.dk.

Det er en konflikt, der opstod i efteråret, da Moderniseringsstyrelsen fastslog, at den ikke er en rettighed, men blot kutyme - noget, lønmodtagerne ser helt anderledes på.

- Når vi nu har haft en betalt spisepause i 100 år, så kan jeg ikke se, hvorfor vi skal til at betale for den, lød det søndag fra Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.

Han fastslog, at han ikke mener, at han bør afgive noget for at få den skrevet ind i overenskomsten, fordi den i lønmodtagernes perspektiv allerede er en ret. Og dermed er der trukket op til et slagsmål på det punkt mandag.

- Sophie Løhde mener jo, at lønmodtagerne skal afgive noget for at få den skrevet ind i overenskomsten, men det vil de ikke, fordi de mener, det allerede er en ret. Det er derfor, det er blevet den helt store knude, forklarer Henny Christensen.

- Det ser ud som om, at forhandlingerne igen er kørt fast. Efter min opfattelse står vi midt i en stor krise nu, vurderede TV 2s finanskommentator Ole Krohn efter den annoncerede pause søndag aften.

Lars Qvistgaard understreger, at retten til en spisepause ikke er noget, lønmodtagerne skal betale for. Video: Esben Christensen

Centrale personer er dybt forvirrede

Fordi frokostpausen har vist sig at være det måske allerstørste stridspunkt mellem parterne, har forligsmand Mette Christensen altså valgt at give alle andre end de statslige forhandlere fri mandag, mens man forhåbentlig kan lave et gennembrud på området.

- Det virker omsonst at holde flere møder uden reelt indhold, så der må næsten ligge en form for sidste tilbud på bordet, lyder det fra Ole Krohn.

Men tilsyneladende er også centrale personer ved forhandlingsbordet i tvivl om, hvad der kommer til at ske i løbet af mandagen.

- Vi aner ikke, hvad vi skal møde op til. Vi ved ikke, hvorfor der der bliver afbrudt, eller hvad der skal ske i morgen klokken 14. Jeg er meget forvirret lige nu, det må jeg sige, lød det søndag fra lærerformanden Anders Bondo Christensen, der også sidder med ved det statslige forhandlingsbord.

Den kommunale chefforhandler forstår ikke, hvorfor forhandlingerne søndag aften blev afbrudt. Video: Esben Christensen

- Rykker sig kun i medierne

På forhånd er der ikke umiddelbart den bedste stemning mellem parterne. Ole Krohn kaldte Sophie Løhdes udtalelser søndag for "mere pessimistisk end jeg har set hende før", mens den statslige chefforhandler på lønmodtagersiden, Flemming Vinther, ikke gav udtryk for, at modparten er specielt forsonlig.

Han blev spurgt til, om lønmodtagersiden overhovedet rykker sig, fordi Sophie Løhde har antydet, at det ikke er tilfældet.

- Som jeg har sagt flere gange, så er man nødt til at rykke sig ved forhandlingsbordet og ikke kun i medierne, sagde han med henvisning til, at arbejdsgiverne altså ikke rykker sig bag dørene i Forligsinstitutionen.

Vi følger den dramatiske situation dagen igennem på TV 2 News og her på tv2.dk, blandt andet i vores liveblog, der er bemandet døgnet rundt.

Den statslige chefforhandler fortæller, at det var arbejdsgiverne, der bad om mere tid i forhandlingerne. Video: Esben Christensen