Samfund

Forhandlere sendt hjem igen: - Ikke noget perspektiv i at fortsætte

Statens forhandlere er gået hver til sit. De forhandlende parter mødes igen tirsdag klokken 10.

Efter fem timers forhandlinger på det statslige område er forhandlerne mandag aften blevet sendt hjem fra Forligsinstitutionen uden resultat.

Kort efter klokken 19 trådte forhandlerne således atter ud fra Forligsinstitutionen uden en aftale, men et skridt nærmere en storkonflikt i Danmark.

- Vurderet ud fra, hvor parterne står nu, er der ikke er noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne. Det har vi meddelt vores modpart og Forligsmanden. Det var Forligsmanden enig i, og derfor blev det en kort dag i dag, siger chefforhandleren for de statsligt ansatte, Flemming Vinther, til TV 2.

- Det er da klart, at det her ikke bringer os længere væk fra en konflikt, tilføjer han.

Forhandlingerne genoptages tirsdag klokken 10 med regionerne og kommunerne.

Løhde har ikke opgivet håbet

Forhandlingerne mellem de faglige organisationer og for arbejdsgivernes repræsentanter i stat, kommuner og regioner har stået på siden årsskiftet. De gik dog så meget i hårdknude, at forhandlingerne endte i Forligsinstitutionen. Her har der været forhandlet intenst i flere uger.

Efter en forlængelse af fristen for forhandlingerne er der nu en deadline i Forligsinstitutionen den 1. maj, hvis ikke det skal ende i konflikt.

Ifølge statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), er der stadig flere ting, der skiller parterne.

- Det så svært ud, da vi gik ind ad døren, og jeg må sige, at det ser ikke lettere ud, når nu vi forlader Forligsinstitutionen.

- Jeg har ikke opgivet håbet, men jeg må understrege, at det er en alvorlig situation, vi står i. Det så svært ud, da vi gik ind ad døren, og jeg må sige, at det ser ikke lettere ud, når nu vi forlader Forligsinstitutionen, siger hun til TV 2.

Nærmer sig enden

Sophie Løhde tilføjer over for TV 2, at hun ser det som et udtryk for, at alle døre ikke er lukket, og at alle muligheder ikke er udtømt, når parterne er indkaldt igen tirsdag.

Men forhandlerne begynder "i den grad at nærme os enden" i forhold til, om der kan findes en fælles løsning, siger hun.

- Jeg synes, der er mange ting, vi burde kunne være fælles om og lande en aftale om, men vi må også sige, at der stadigvæk er ting, der skiller os ad, og derfor vil vi i morgen trække i arbejdstøjet igen, siger Sophie Løhde.

Forsker: Har begge ben i en storkonflikt

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet betyder de hurtigt afsluttede forhandlinger mandag, at vi nu står med begge ben i en storkonflikt.

- Man kan ikke forestille sig, at de andre områder kan mødes i morgen og eventuelt lave en aftale. Man kan ikke lave forlig uden om det statslige område, det er hjørnestenen i overenskomstsystemet på den offentlige sektor, forklarer han.

For Flemming Ibsen lyder de seneste udmeldinger som om, at et sammenbrud er oppe over.

- De næste dage handler om at placere ansvaret for, at det her er et sammenbrud. Derfor erklærer alle parter sig også parat til at lave nye møder og aftaler, nu  nu hvor sammenbruddet er en realitet, så aben kan blive placeret, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn hæfter sig også ved formuleringen om, at "der er ikke mere at forhandle om”.

- Hvis man læser ordene, så er det sammenbrud, og så er det storkonflikt. Jeg kan ikke forestille mig, at forligsmand Mette Christensen har mere i ærmet nu, siger han.