Samfund

Ingen aftale i nat: Pause i forhandlingerne igen

De statslige forhandlinger bliver genoptaget mandag eftermiddag, mens de regionale og kommunale først skal i gang igen tirsdag.

I modsætning til forventningerne blev det alligevel en tidlig afslutning i Forligsinstitutionen søndag.

Kort før klokken 23 oplyste flere af forhandlerne på Twitter, at forhandlingerne er udsat.

- Så er der pause i forhandlingerne på det kommunale og regionale område til tirsdag kl. 10. Det statslige område fortsætter forhandlingerne mandag kl. 14 i forligsinstitutionen, skriver Bente Sorgenfrey fra FTF på Twitter.

Vil formentlig tage flere dage

Ifølge TV 2s Ole Krohn er der tale om en ganske udramatisk pause.

- Det skal ses som et udtryk for, at det her bliver en sejtrækker, sikkert over flere dage, siger han.

Samme besked lyder fra de regionale forhandlere Anders Kühnau og Grete Christensen, da de kom ud af Forligsinstitutionen.

- Vi er ikke kørt sure i det, men vi har ventet meget, og jeg synes, det er fornuftigt at sende os hjem, hvis der ikke er arbejde til os, siger Grete Christensen.

- Vi må erkende, at vi har brug for at sove og tænke os godt om og se, om ikke vi kan komme det sidste stykke, lyder det fra Anders Kühnau.

De kommunale og regionale forhandlere er blevet sendt hjem helt til på tirsdag. Video: Esben Christensen

Staten får lov at løbe foran

Forud for udsættelsen var gået "beskedne" 13 timers forhandlinger, siden parterne mødtes klokken 10 søndag formiddag. Dermed blev det en noget kortere dag end fredag og lørdag, hvor forhandlingerne varede til henholdsvis klokken 03 og klokken 05.

I morgen mandag fortsætter de statslige forhandlere altså klokken 14, mens forhandlerne på de øvrige områder får en fridag.

- Det er nok meget fornuftigt at lade staten løbe lidt foran. Og forligskvinden må jo vurdere, at der er muligheder, siden vi skal mødes igen tirsdag, siger Benny Andersen, der forhandler på vegne af Socialpædagogerne.

Han siger selv, at han fortsat er optimistisk, selvom forhandlingerne nu trækker endnu længere ud end ventet.

- Der har været fremskridt på tingene, men vi mangler stadig at komme i mål.

Løhde: Det ser meget svært ud

Langt fra lige så optimistiske toner var der fra den statslige chefforhandler for arbejdsgiverne, innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ser meget svært ud. Det er en dybt alvorlig situation, vi står i.

Hun understreger, at hun ikke har givet op og er klar til at forhandle videre i morgen.

- Jeg håber stadig, vi laver en aftale, men jeg må også konstatere, at når vi ikke har lavet en aftale endnu, så er det fordi, det ser svært ud, siger Sophie Løhde.