Samfund

Omskæring til debat bag totalt lukkede døre - kan sende Danmark i internationalt stormvejr

Der er meget på spil, når fem ministre og en række andre folketingsmedlemmer skal diskutere et omskæringsforbud. Israel følger nøje med i debatten.

Skal Danmark indføre et omskæringsforbud eller ej mod drengebørn?

Dét spørgsmål har et borgerforslag bragt øverst på den politiske dagsorden.   

Hele fem ministre skal fredag diskutere emnet, og højst usædvanligt vil det ske bag lukkede døre ved et samråd, hvor pressen ikke må være med.

For politikerne træder varsomt i en betændt debat, hvor et eventuelt vedtaget lovforslag kan få internationale konsekvenser - og måske starte en ny Muhammed-krise. 

Israels ambassade i Danmark udtrykker stor bekymring over forslaget, der vil indføre en mindstealder på 18 år for omskæring af raske børn.

I en sms til TV 2 skriver ambassaden: 

- At en jødisk minoritet ikke kan leve frit efter de traditioner, som er blevet observeret igennem alle tider, udgør en mørk sky over fundamentale menneskerettigheder såvel som retsfrihed i demokratiske lande.

- Dette er et spørgsmål om religionsfrihed og retten til, at man som forældre frit kan varetage sine børns opdragelse. Hvad skulle i så fald blive det næste?

Jødisk Samfund: Vi vil komme i en dyb krise

Hos formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Asmussen, er man mildest talt heller ikke begejstret for et forbud:

- Det vil kaste det jødiske samfund ud i en dyb krise. Man fortæller de jødiske forældre, at "vi er ikke trygge på den måde, I opdrager jeres børn". Det stigmatiserer en minoritet, og jeg kan godt forestille mig, at vores medlemmer vil føle sig fuldstændig fremmedgjorte.

Ville et forbud mod drengeomskæring være et signal om, at jøder ikke er velkomne i danmark?

- Ja, jeg kan ikke opfatte det på anden måde end en udskamning af jøder, siger Dan Asmussen. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen støtter personligt ikke et forbud mod omskæring af drengebørn. Og det gør regeringen heller ikke.

Politisk redaktør: Politikere frygter ny Muhammed-krise

Ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe er der flere årsager til, at netop omskæring skaber så meget debat på Christiansborg.

Helt lavpraktisk skal man finde ud af, hvordan et eventuelt forbud skal reguleres og håndhæves - uden at det udfordrer den grundlovssikrede religionsfrihed.

Og så spøger fortiden også: 

- Danmark har en særdeles uheldig historik i forhold til en række lande og en række muslimske samfund. Man er bange for, at det kunne ende ud i noget, der kunne minde om en Muhammed-krise. 

Både Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, og Naser Khader fra Konservative har udtrykt bekymring for, om Danmark kan ryge ud i internationalt stormvejr, hvis vi som det første land i verden vedtager et forbud mod omskæring.

Af samme årsag er samrådet lukket, forklarer Anders Langballe.

- Det er usædvanligt med et lukket samråd, hvor så mange ministre, herunder Udenrigs- og Forsvarsministeren, mødes. Det er på grund af de sikkerhedspolitiske konsekvenser ved et forbud, der vil ramme både muslimske og jødiske kredse. Samtidig har amerikanerne også stærke holdninger til omskæring, hvor 58 procent af mændene er omskåret, siger han.

Anders Langballes vurdering fra Christiansborg deles af professor Jonathan Fox, der forsker i religion og politik på Bar-Ilan Universitetet nær Tel Aviv. 

Han er ikke i tvivl om, at en dansk aldersgrænse for drengeomskæring vil blive vurderet ”ekstremt negativt” i Israel. 

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis israelske politikere og premierminister Benjamin Netanyahu offentligt vil bruge forbuddet som et eksempel på, at jøder ikke er velkomne eller sikre i Europa, ligesom han gjorde det efter terrorangrebene mod jøder i Paris, siger Jonathan Fox til Kristeligt Dagblad.

Korrespondent: Israel frygter domino-effekt

Fra Israel følges diskussionen for eller imod omskæring også, fortæller Allan Sørensen, Weekendavisens Mellemøsten-korrespondent. 

Alene diskussionen ses som et udtryk for en manglende forståelse for de jødiske menigheder.

Her frygter man en domino-effekt i de europæiske lande, hvis Danmark indfører et forbud. 

 - Nogle israelske rabbinere beskylder Europa for antisemitisme, når Europa i 2018 ikke kan rumme en tradition, man har været i stand til at rumme i mange hundrede år, siger han.

Et eksempel på, at den israelske højrefløj ikke er imponeret over debatten om omskæring eller ej, kan læses i flere aviser. 

Ved et rabbiner-møde i Bukarest i marts blev den tidligere overrabbiner Israel Lao eksempelvis citeret for følgende til den højreorienterede avis Makor Rishon.

- Selv efter holocaust er der kræfter, der vil chikanere den jødiske nations rødder.

Borgerforslag bliver næppe til noget - men det virker alligevel

Men bliver det så forbudt at omskære drengebørn frem til 18-års-alderen?

Ikke hvis man spørger Anders Langballe, for ifølge ham vil både Venstre og Dansk Folkeparti følge Socialdemokratiet trop og vende tommelfingeren nedad til forslaget. Og så bliver det svært at få et flertal.

Debatten viser dog, at de forholdsvis nyindførte borgerforslag virker. 

- Ideen med borgerforslag er, at politikerne tvinges til at debattere et givent emne. Det her er et eksempel på, at man kan tvinge politikere til at diskutere noget - også selvom de ikke har lyst, siger Anders Langballe. 

SF har som eneste parti meldt ud af de støtter et forbud mod omskæring, og det er en politisk horisont som den israelske ambassade finder håb i. 

- Vi har tillid til det danske folk, som netop i år for 75 år siden viste omverdenen, hvor langt landet er villig til at gå for dets jødiske landsmænd. Vi tror også, dette vil gøre sig gældende den dag i dag, skriver ambassaden.

Fredag morgen har borgerforslaget samlet knap 39.000 underskrifter. Hvis 50.000 ender med at støtte forslaget, kan det blive fremsat i Folketinget.