Samfund

Før nye forhandlinger: - Der har været lagt et pres på lærerne, det er jeg slet ikke i tvivl om

Forligsmanden har indkaldt parterne til nye forhandlinger fredag.

Det er de sidste og afgørende forhandlinger, der begynder fredag klokken 10. Sådan lyder det fra flere parter i de igangværende overenskomstforhandlinger.

Tidligt onsdag morgen udskød forligsmand Mette Christensen konflikten med 14 dage men indkaldte samtidig til forhandlinger fredag, hvor beskeden var klar:

- Hun har jo også sagt til os, at vi skal tage tandbørste med i morgen (i dag, red.), så det har jeg jo gjort. Jeg tolker det som om, at det hun siger, er, at når vi går ind i den bygning, så bliver vi der, indtil vi er færdige, og det vil sige, det bliver ikke sådan en flere ugers forestilling, tror jeg. Det bliver et spørgsmål om x antal døgn, og så er vi færdige: Enten ved at vi ikke kunne blive enige, og der er en konflikt, eller ved at vi i sidste øjeblik forsøger at finde et forlig, siger Michael Ziegler, der er kommunernes chefforhandler.

Omtrent samme ordlyd kom Anders Bondo Christensen, der forhandler på den anden side af bordet som Formand for Danmarks Lærerforening, med umiddelbart efter de uforløste forhandlinger i sidste omgang. Han gjorde sig klar til at blive "buret inde" og ville tage sovepose og tandbørste med. 

Sidste chance - igen

Men på trods af at der retorisk bliver lagt op til, at det nu er sidste forhandling, så hedder bagkanten 1. maj, og den kan komme i spil, forklarer politisk kommentator, Noa Redington. 

- Man fik også at vide, at tirsdag var den sidste chance, men det var det ikke. Nu er der lagt 14 dage oveni, og sidste chance er helt frem til og med 1. maj, så vi kan ikke være sikre på, at de bliver enige i dag, selvom det er det indtryk, der gerne skal være, siger han til TV 2. 

Parterne har haft godt 30 timer hver for sig og udover - formentlig - en del søvn at indhente, er det blevet til tætte samtaler, fortæller Noa Redington. Der har ifølge ham været tæt kontakt på lønmodtagersiden, hvor der er flere parter end på arbejdsgiversiden, som skal samles.

- På lønmodtagersiden er det meget mere kompliceret, og særligt spørgsmålet omkring lærernes arbejdstid har optaget de store LO-forbund, som har svært ved at se, at deres medlemmer skal kastes ud i en langvarig og dyb konflikt, fordi man ikke kan blive enige om lærernes arbejdstid. Der har været lagt et pres på lærerne, det er jeg slet ikke i tvivl om. Den her musketered er der stadig, men man kan godt bede de andre musketerer om at skrue lidt ned for charmen, siger Noa Redington.

- Peger mod konflikt

Det kom ifølge Ole Krohn, der er finanskommentator på TV 2, bag på parterne, at der rent faktisk kom endnu en mulighed for at nå til enighed.

- Begge parter var overraskede, fordi de var af den overbevisning, at de havde lagt deres sidste bud. Det kommer til at farve de afgørende forhandlinger. Der er ikke den samme optimisme, som man har set tidligere i forløbet, sagde han torsdag.

Han mener dog ikke, at den største sandsynlighed er, at de finder hinanden på trods af den ekstra mulighed.

- Det peger hen imod en konflikt. Det er den mest sandsynlige udgang af forhandlingerne på nuværende tidspunkt, siger han.

Forhandlingerne begynder fredag klokken 10.

Ti områder hvor konflikten rammer:

Børne-pasning

Børne-pasning

Der er varslet både strejke og lockout på børnepasningsområdet. Både vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger bliver massivt ramt.

I første omgang havde pædagogernes fagforening udtaget cirka 5000 pædagoger til strejke.

Ifølge Kommunernes Landsforenings chefforhandler Michael Ziegler vil lockout'en ramme området 100 procent, det vil sige at alle institutioner bliver ramt.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Folkeskolen

Folkeskolen

Folkeskolen bliver massivt ramt, både af strejker og lockout.

Ifølge Kommunernes Landsforening bliver området ramt '100 procent' - det vil sige, at alle folkeskoler vil blive ramt.

Lærerne har været centrale i årets overenskomstforhandlinger, idet spørgsmålet om lærernes arbejdstid har været en del af den såkaldte 'musketer-ed', om en fælles front hos lønmodtagerne.

 

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Sygehuse

Sygehuse

Konflikten rammer massivt på landets sygehuse, hvor både læger, sygeplejersker, jordemødre og bioanalytikere er omfattet.

Parterne har dog undtaget en række livsvigtige områder. Psykiatiske patienter og kræftpatienter er undtaget, ligesom der opretholdes et forsvarligt akutberedskab.

 

Foto: Scanpix

Togdriften

Togdriften

Togdriften på alle offentligt drevne jernbanelinjer kan blive påvirket, blandt andet fordi personale hos Banedanmark er omfattet om konflikten.

Foto: Arkivfoto, TV Øst

Fly-trafikken

Fly-trafikken

Flytrafikken risikerer at blive lammet, fordi centrale personer ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er omfattet af konflikten - og det samme er flyveledere ved NaviAir.

Foto: Scanpix / Scanpix

Eksamen

Eksamen

Både eksamen og afgangsprøver bliver ramt.

Folkeskolen bliver stort set lammet af lockout, og både universiteter og statsgymnasier kan blive omfattet af en konflikt på det statslige område.

 

Foto: Scanpix / Scanpix

Bryllupper og begravelser

Bryllupper og begravelser

Alle kirkelige handlinger, ikke bare bryllupper og begravelser, men også barnedåbe og konfirmationer kan blive ramt af konflikten.

En del præster og en meget stor del af kirkernes øvrige personale vil blive ramt af først strejke og siden lockout.

Begravelser og bisættelser er en særlig udfordring, idet opbevaring og kremering af døde også bliver ramt.

Foto: Pixabay / Pixabay

Svine-eksport

Svine-eksport

Den milliardstore danske eksport af svinekød kan blive ramt af konflikten. Ikke fordi de private slagterier selv bliver ramt, men fordi dyrlægerne fra fødevarestyrelsens kødkontrol er udtaget til strejke.

Foto: Camilla Rønde / Scanpix Denmark

Dom-stolene

Dom-stolene

Dele af  retsvæsenet bliver ramt af konflikten. Det gælder nogle byretter og fogedretter.

Foto: Morten Dueholm / Scanpix Denmark

Politiet

Politiet

De fleste politifolk er tjenestemænd og kan ikke strejke eller blive ramt af lockout. Så det almindelige politiberedskab opretholdes under en konflikt.

Politiets kontorpersonale og øvrige overenskomstansatte personale kan imidlertid blive omfattet. Det vil gå ud over for eksempel politiets fotovogne, køreprøver og betjeningen af politiets 114-telefon.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark