Før nye forhandlinger: - Der har været lagt et pres på lærerne, det er jeg slet ikke i tvivl om
Forligsmanden har indkaldt parterne til nye forhandlinger fredag.
Det er de sidste og afgørende forhandlinger, der begynder fredag klokken 10. Sådan lyder det fra flere parter i de igangværende overenskomstforhandlinger.
Tidligt onsdag morgen udskød forligsmand Mette Christensen konflikten med 14 dage men indkaldte samtidig til forhandlinger fredag, hvor beskeden var klar:
- Hun har jo også sagt til os, at vi skal tage tandbørste med i morgen (i dag, red.), så det har jeg jo gjort. Jeg tolker det som om, at det hun siger, er, at når vi går ind i den bygning, så bliver vi der, indtil vi er færdige, og det vil sige, det bliver ikke sådan en flere ugers forestilling, tror jeg. Det bliver et spørgsmål om x antal døgn, og så er vi færdige: Enten ved at vi ikke kunne blive enige, og der er en konflikt, eller ved at vi i sidste øjeblik forsøger at finde et forlig, siger Michael Ziegler, der er kommunernes chefforhandler.
Omtrent samme ordlyd kom Anders Bondo Christensen, der forhandler på den anden side af bordet som Formand for Danmarks Lærerforening, med umiddelbart efter de uforløste forhandlinger i sidste omgang. Han gjorde sig klar til at blive "buret inde" og ville tage sovepose og tandbørste med.
Sidste chance - igen
Men på trods af at der retorisk bliver lagt op til, at det nu er sidste forhandling, så hedder bagkanten 1. maj, og den kan komme i spil, forklarer politisk kommentator, Noa Redington.
- Man fik også at vide, at tirsdag var den sidste chance, men det var det ikke. Nu er der lagt 14 dage oveni, og sidste chance er helt frem til og med 1. maj, så vi kan ikke være sikre på, at de bliver enige i dag, selvom det er det indtryk, der gerne skal være, siger han til TV 2.
Parterne har haft godt 30 timer hver for sig og udover - formentlig - en del søvn at indhente, er det blevet til tætte samtaler, fortæller Noa Redington. Der har ifølge ham været tæt kontakt på lønmodtagersiden, hvor der er flere parter end på arbejdsgiversiden, som skal samles.
- På lønmodtagersiden er det meget mere kompliceret, og særligt spørgsmålet omkring lærernes arbejdstid har optaget de store LO-forbund, som har svært ved at se, at deres medlemmer skal kastes ud i en langvarig og dyb konflikt, fordi man ikke kan blive enige om lærernes arbejdstid. Der har været lagt et pres på lærerne, det er jeg slet ikke i tvivl om. Den her musketered er der stadig, men man kan godt bede de andre musketerer om at skrue lidt ned for charmen, siger Noa Redington.
- Peger mod konflikt
Det kom ifølge Ole Krohn, der er finanskommentator på TV 2, bag på parterne, at der rent faktisk kom endnu en mulighed for at nå til enighed.
- Begge parter var overraskede, fordi de var af den overbevisning, at de havde lagt deres sidste bud. Det kommer til at farve de afgørende forhandlinger. Der er ikke den samme optimisme, som man har set tidligere i forløbet, sagde han torsdag.
Han mener dog ikke, at den største sandsynlighed er, at de finder hinanden på trods af den ekstra mulighed.
- Det peger hen imod en konflikt. Det er den mest sandsynlige udgang af forhandlingerne på nuværende tidspunkt, siger han.
Forhandlingerne begynder fredag klokken 10.