Samfund

Partier vil indhegne ulve i reservater - torskedumt, mener debattør

S-ordfører foreslår, at ulvene kan samles i reservater i Tyskland eller i Danmark.

Det skal være slut med, at ulve går frit rundt i den danske natur. Derfor skal ulvene hegnes ind.

Det mener Socialdemokratiet, der bakkes op af Dansk Folkeparti, skriver Avisen Danmark.

- Danmark er entydigt for lille til et rovdyr som ulven. Vi vil ikke acceptere, at et rovdyr skaber så stor frygt og utryghed for mange mennesker især i det vestlige og sydlige Jylland, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) til avisen.

Det vil være at spille fallit, hvis vi som samfund ikke kan håndtere at have ulven levende frit herhjemme

Nikolaj Kirk, kok og debattør

- Vi foreslår, at man får indfanget de vilde ulve og sørger for, at de bliver indhegnet. Det kan foregå i reservater i Tyskland eller måske i Danmark.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at man med indhegning af ulvene vil fjerne den utryghed danskerne har omkring ulve i landet.

Slipper for at skyden ulven

Dansk Folkeparti støtter idéen om at få ulvene bag hegn enten her eller i udlandet, siger dyrevelfærdsordfører Karina Due fra Dansk Folkeparti til Avisen Danmark.

- Det er en god idé, og den støtter vi. Jeg ved, at man i Frankrig gerne vil have flere ulve, og vi har nogle, de må få.

Tidligere har Dansk Folkeparti og Konservative foreslået, at ulvene skal skydes, men det er imidlertid ikke lovligt, da ulven er fredet og dermed under beskyttelse i hele EU.

- Med vores forslag slipper vi for at skyde og dræbe et truet dyr, siger Christian Rabjerg Madsen.

Afstemning

Ulve i Danmark - skal de hegnes ikke, eller ej?

- Ulven gør folk bange

Forslaget fra Socialdemokratiet møder opbakning fra formanden for Ulvefrit Danmark, Kim Paulsen.

Han siger til TV 2, at han umiddelbart er positivt stemt over for idéen.

- Det er et udmærket forslag, hvis ulven kan blive holdt under kontrolleret opsyn, men grundlæggende er vi af den holdning, at ulvene ikke hører hjemme i Danmark, siger Kim Paulsen.

Han mener, at de fritgående dyr skaber utryghed i et stort område af Jylland, der strækker sig fra syd for Lemvig og op til Holstebro og fra Spjald og ud til Vestkysten. Derfor har ulven intet at gøre herhjemme.

- Den fritvandrende ulv gør folk bange. Mange tør ikke længere dyrke mountainbike på stier i skovene alene, eller gå ture i den fri natur, fastslår formanden for Ulvefrit Danmark.

Ifølge Kim Paulsen findes der i øjeblikket i omegnen af 25 vilde ulve i Danmark. Han påpeger, at antallet hurtigt kan fordobles, hvis ulvene fortsat får lov til at gå frit omkring, da de er meget parringslystne. Og hvis bestanden når op på et par hundrede, vil det have store konsekvenser, da ulvene kan skabe betragtelige skader på får, smågrise og køer.

Ulven er god for naturen

Den udlægning af sagen køber Nikolaj Kirk, der er kok og debattør, dog ikke.

Han er lodret uenig i forslaget fra Socialdemokrartiet og mener, at vi bør kunne magte at have vilde ulve i Danmark - uden at de hegnes inde.

- Det virker som et torskedumt forslag, siger Nikolaj Kirk.

- Det vil være at spille fallit, hvis vi som samfund ikke kan håndtere at have ulven levende frit herhjemme, når nu den er kommet til landet.

Mikkel Stelvig, der er zoolog i Københavns Zoo, mener ikke, at vi bør frygte ulvene i så høj grad, at løsningen er indhegning. Det vil blot skabe andre problemer, siger han.

Han mener, at problemet er blevet blæst voldsomt op, og at politikerne i højere grad bør skele til fakta om ulven. Mindre end én procent af ulvens kost består nemlig af husdyrhold, såsom får og kalve, påpeger han.

- Det er klart, at der vil være en del gnidninger i begyndelsen, når ulven er kommet til Danmark. Men ulven er god for vores natur, for den vil altid gå efter den svageste i flokken og sætte et hierarki blandt rovdyr som eksempelvis ræve, hvilket skaber balance i naturen, siger Nikolaj Kirk.

Minister bakker op

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bakker ligesom Dansk Folkeparti op om Socialdemokratiets forslag om at hegne ulve ind.

- Jeg ved, at mange er utrygge ved ulven i den danske natur, og jeg forstår deres bekymring. 

- Jeg er allerede i gang med at undersøge, om vi kan indhegne ulven, så befolkningen i de områder, hvor den i dag færdes, ikke skal være utrygge, siger han.

Også naturens minister

Nikolaj Kirk undrer sig imidlertid over Esben Lunde Larsens holdning.

Han mener, at miljø- og fødevareministeren ser meget ensidigt på sagen om de fritgående ulve herhjemme.

- Esben Lunde Larsen er også naturens minister - ikke kun landbrugets minister. Der er så få dokumenterede ulveangreb i Danmark, så jeg synes, han blæser til frygt fremfor forståelse og i højere grad bør lytte efter fakta, lyder kritikken fra Nikolaj Kirk.

Han pointerer, at der inden for EU findes regler for at beskytte visse arter i naturen - deriblandt ulven, da det er en truet dyreart.