Samfund

Ole Krohn: - Det peger hen imod en konflikt

Parterne forhandler igen på fredag, efter forhandlingerne endnu en gang blev udskudt onsdag morgen.

Fredag klokken 10 sætter parterne ved de igangværende overenskomstforhandlinger sig endnu engang ved forhandlingsbordet.

Og denne gang er der ikke nogen udløbstid på forhandlingerne. Når parterne ikke til enighed inden de 14 dage, som forligsmand Mette Christensen forlængede med onsdag, ender det med konflikt.

Ifølge Ole Krohn, der er finanskommentator på TV 2, er der større sandsynlighed for en konflikt end et forlig.

- Det peger hen imod en konflikt. Det er den mest sandsynlige udgang af forhandlingerne på nuværende tidspunkt, siger han.

Overraskede over udskydelse

Ifølge Ole Krohn kom det bag på begge parter i forhandlingerne, at fristen blev udskudt i sidste øjeblik.

- Begge parter var overraskede, fordi de var af den overbevisning, at de havde lagt deres sidste bud. Det kommer til at farve de afgørende forhandlinger. Der er ikke den samme optimisme, som man har set tidligere i forløbet.

Gode muligheder i forhandlinger om løn

Ole Krohn vurderer, at der er gode muligheder for, at parterne i forhandlingerne bliver enige på lønområdet.

- Der er så lidt afstand mellem arbejdsgivere og lønmodtagere på det punkt, så der må kunne bygges en bro.

Anderledes svært ser det ud i forhold til knasten om lærernes arbejdstid, hvor parterne ifølge Ole Krohn reelt ikke har rykket sig.

- Og så synes lønmodtagerne, når det gælder frokostpausen, at der er alt for mange modydelser i form af dårligere normer, ingen overarbejdsbetaling og andre ting. Så det tilbud de har fået, synes de er pivringe og elendigt.

Mangler forligmands oplæg

Ole Krohn ser en lille mulighed for at omgå den mulige konflikt, der ligger og truer forude.

- Vi mangler at se, hvad forligsmand Mette Christensens oplæg er. Senest var det et arbejdsgiverforslag, der blev skudt ned. Mette Christensen har stadigvæk en mulighed for at blande kortene på ny og forsøge at få parterne til at møde hinanden.

Sidste frist

Henny Christensen, der er nyhedsredaktør på Avisen.dk, er overrasket over udviklingen. Hun kaldte onsdag udskydelsen endnu en kulmination på et langt forløb.

- Det her er sidste frist, siger hun. 

- Det her må betyde, at der er nye åbninger, at der er en vilje, for ellers udsætter forligsmanden ikke. Hun skal kunne se et perspektiv i videre forhandlinger, forklarede Henny Christensen.

En potentiel strejke kan komme den 6. maj, mens en lockout kan komme 12. maj. Begge scenarier kan dog komme før.

-  Datoerne er, hvis man bruger hele tiden. Men hvis hun når frem til den konklusion, at de ikke kan enes, at de kaster håndklædet i ringen, så er der strejke fem dage efter, forklarer Henny Christensen.