Samfund

Aggressiv og farlig hesteherpes fører til lukkede rideklubber

Et herpesudbrud blandt flere heste på Fyn gør, at dyrlæge anbefaler at isolere de smittede dyr, så den smitsomme sygdom ikke breder sig yderligere.

På Dalumgaard Rideklub syd for Odense er der konstateret udbrud af den meget smitsomme virus, hesteherpes, blandt flere heste.

I alt er seks heste ud af en bestand på 80 blevet smittet af den farlige og aggressive sygdom.

Det bekræfter Sisse Holm-Thomsen, der er dyrlæge på Norets Hestepraksis, over for TV 2.

- Efter et distriktstævne på Dalumgaard Rideklub i weekenden den 7.-8. april er det blevet konstateret, at flere heste er ramt af sygdommen. Derfor kan potentielt alle de cirka 100 heste, der var til start ved stævnet, være smittet med sygdommen, fortæller Sisse Holm-Thomsen.

Man bør være hysterisk med hygiejnen i staldene, så herpesvirussen ikke breder sig

Sisse Holm-Thomsen, dyrlæge, Norets Hestepraksis

Dermed kan sygdommen potentielt have spredt sig til andre dele af landet, men i øjeblikket er det primært Fyn, der er ramt.

Sisse Holm-Thomsen fortæller, at sygdommen er en alvorlig lidelse, der kan give hestene lammelser, som i sidste ende kan vise sig at blive fatale for dyret.

Typiske symptomer blandt heste, der er ramt af herpesvirussen, er feber, nedsat ædelyst, hoste og generelt nedstemt sindstilstand. Desuden kan hesten miste hudfølsomhed og styrke i bagpartiet og blive lam, så den hverken kan rejse sig op eller få afføring, forklarer dyrlægen.

Rideklubber lukker ned

Højgaards Hestehospital på Fyn har med et Facebook-opslag fra den 13. april advaret de fynske hesteejere om smitten med hesteherpes blandt de firbenede.

Læs her...... VIGTIG INFORMATION Vores telefoner er blokeret af opkald om HERPES VIRUS derfor denne udmelding; Som...

Posted by Højgård Hestehospital on Friday, April 13, 2018

Og informationen har haft omfattende konsekvenser for aktiviterne i en lang række rideklubber i nærområdet.

Blandt andre har både Fyns Rideklub, Ebberup Rideklub og MidtFyns Rideklub lukket ned efter hospitalets anbefalinger. Førstnævnte har lukket dens stald helt i, mens andre rideklubber lukker for udefrakommende personer eller heste.

På Allerupgaard Rideklub ved Odense skulle man i weekenden have afholdt et ridestævne, men dette er blevet aflyst på grund af smittefaren.

Det oplyser rideklubben på dens Facebook-side.

- Med stor beklagelse skal vi oplyse, at vi i dag (mandag den 16. april, red.) i samråd med Højgaard Hestehospital har aflyst vores D-stævne den 21.-22. april, skriver kontaktperson Luise Durow i et opslag.

Det er en sjælden virus, der ikke er set så aggressiv i mange år.

Sisse Holm-Thomsen, dyrlæge Norets Hestepraksis

Hestene skal isoleres

Dyrlæge Sisse Holm-Thomsen forklarer, at hesteherpes smitter på samme måde blandt heste, som influenza gør blandt mennesker.

- Hesteherpes er luftbåren. Når hestene nyser, ryger der små partikler rundt i luften, og helt almindelig vind inde i en stald kan få smitten til at brede sig blandt hestene, siger dyrlægen.

Hun slår dog fast, at sygdommen, selvom den er luftbåren, ikke bør kunne brede sig til nabostaldene, der ligger omkring en kilometer væk.

Seks heste er blevet smittet af den farlige herpes i Dalumgaard Rideklub.

- Det bedste, man kan gøre, er at isolere hestene og lukke hestestaldene helt ned, så sygdommen ikke kan sprede sig. Herpesvirussen ligger latent i dyret, men her er der landet en ondsindet variant af sygdommen, der er yderst aggressiv, og som angriber hestene med store konsekvenser, fortæller Sisse Holm-Thomsen og fortsætter:

- Man bør være hysterisk med hygiejnen i staldene, så herpesvirussen ikke breder sig. Specielt i denne tid, hvor mange hopper er drægtige. Det er en sjælden virus, der ikke er set så aggressiv i mange år. Hesteherpes kan give dyrene neurologiske sygdomme, og hvis hopperne bliver smittet, kan det medføre en abortstorm, siger Sisse Holm-Thomsen.

Skal forhindre spredning

Louise Husted har som dyrlæge på Højgård Hestehospital overblik over situationen med de smittede heste på Fyn, og hun mener, at smitten indtil videre er afgrænset til Fyn.

Derfor drejer det sig nu om at forhindre den i at brede sig.

Hun har følgende råd til hesteejere, der kan have mistanke til, at deres hest er påvirket af sygdommen:

- Man skal tage temperaturen på alle hestene i stalden to gange om dagen, og hvis ingen af hestene får forhøjet temperatur inden for de næste to uger, er de ikke smittede, forklarer Louise Husted.

Giver symptombehandling

Sisse Holm-Thomsen mener, at man som hesteejer bør tage en del forholdsregler for sin hest - specielt i denne tid.

- De aktiviteter, der ikke er livsnødvendige for hesten, skal undgås. Og man behøver eksempelvis ikke at få en dyrlæge ud til et rutinetjek. Derudover bør sadelmagere og behandlere ikke unødvendigt komme ind til hesten, mener Sisse Holm-Thomsen.

Hun fortæller, at dyrlægerne ikke direkte kan behandle sygdommen, men i stedet give symptombehandling og støtteterapi til de syge heste. Der findes altså ikke en decideret indsprøjtning til hestene, så de kan blive raske.

Sisse Holm-Thomsen slår endvidere fast, at hesteherpes ikke kan smitte mellem dyr og mennesker, men udelukkende blandt heste.