Samfund

Ulven deler Danmark: - Det er en kamp mellem eliten i København og os i ulveland

Hører ulven til i den danske natur? Dét spørgsmål deler Danmark i to.

- Det her er ved at udvikle sig til en kamp mellem den politisk korrekte elite i København og os, der bor og lever i midt i ulveland, siger Hans Henrik Rosager, der bor i Ørnhøj Vestjylland. Få kilometer fra Ulfborg, hvor en ulv forleden blev skudt. En 66-årig mand er anholdt og sigtet for nedskydningen.

Hans Henrik Rosager har været med til at starte den nye forening Ulvefrit Danmark. Her håber man, at kunne få flere tusind medlemmer og dermed give ulvemodstandere en fælles stemme.

Thomas Niels Thomsen bor i København, og er administrator på Facebook-siden Ulvens Venner. Han vurderer, at cirka halvdelen af gruppens godt 4000 medlemmer bor på det ulvefri Sjælland.

En smule hysterisk

Thomas Niels Thomsen kalder sig selv ulvetilhænger, og forstår ikke den jyske modstand mod ulvene:

- Det virker altså en smule hysterisk, at de vil udrydde ulven. Der er en stor værdi i, at vi bevarer de forskellige arter i naturen, og tager et ansvar for ulven. Den er ikke truet, men det kan den hurtigt blive, hvis ulvemodstanden breder sig i befolkningen.

Et af argumenterne fra ulvemodstanderne er, at arealerne i Danmark er for små til at rumme en ulvebestand. Den køber Thomas Niels Thomsen ikke:

- I Sachsen i Tyskland, der er nogenlunde på størrelse med Jylland, har de omkring 20 ulvekobler. Der har ikke været nogen hændelser med ulve, der har være aggressive eller truende over for mennesker. Det, der skal til, er bedre saglig information, så folk begynder at forholde sig til fakta i stedet for dommedagsprofetier.

Begejstringen er proportional

Tilbage i ulveland undrer Hans Henrik Rosager sig over københavnernes begejstring for ulven, og mener, at det er et spørgsmål om tid før den angriber et menneske, hvis ikke der skrides ind.

- Der er en klar tendens til, at begejstringen for ulven er ligefrem proportional mellem bopælen og ulveområderne. I bund og grund er det et spørgsmål om, hvor meget utryghed vi skal leve i herovre. Jeg ved godt, at det er yderst sjældent, at ulve angriber mennesker, men det er også sjældent, at mennesker bliver ramt af lynet. Alligevel sker det.

Bor du i byen langt fra ulveland, så deltag i afstemningen herunder.

Afstemning

Skal vi have ulve i Danmark?

Bor du i ulveland, så deltag i afstemningen herunder.

Afstemning

Skal vi have ulve i Danmark?

Hans Henrik Rosager mener ikke, at den danske natur lider et afsavn, hvis ulven udryddes.

- Den har ikke været her i 200 år, og vi har klaret os fint uden. Jeg kan ikke se, at det betyder noget for biodiversiteten. Der er adskillige dyrearter, der udryddes hvert år i vores natur, så jeg kan ikke se, at det skulle være et tab, at ulven forsvinder.

DF støtter Ulvefrit Danmark

Dansk Folkepartis Søren Espersen er en af dem, som støtter Ulvefrit Danmarks sag. Han forstår ikke de naturfolk, som er fuldstændig ligeglade med menneskers behov og frygt.

- Det er ikke noget, vi skal indføre i Danmark og gøre til normalt. Man skal ikke pludselig indføre et af verdens allerværste rovdyr - ovenikøbet i en situation, hvor vi har forbudt kamphunde, siger Søren Espersen i NEWS & Co.

Forskere fra Aarhus Universitet har konkluderet, at mindst otte ulve beviseligt er indvandret fra Tyskland til Danmark siden 2012.

Ulven er fredet af et EU-direktiv, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har tidligere bebudet, at han vil søge opbakning i EU, så der skabes mulighed for at regulere ulvebestanden.

Fra TV 2 Nord