Tv-vært og forfatter: Hvepse er farligere end ulven

Sebastian Klein opfordrer til at perspektivere ulvens farlighed. Den er nemlig ikke så farlig, som mange danskere tror.

Hvor bange skal vi egentlig være for ulve?

Spørgsmålet burde ikke være svært at svare på, forklarer tv-vært og forfatter Sebastian Klein, som har skrevet flere bøger om dyr til børn, herunder en om verdens farligste dyr. Han mener ikke, at ulven er så farlig, som den er blevet portrætteret til at være i den seneste tid.

Men holdningerne er tydeligvis delte.

Tirsdag blev en 66-årig mand sigtet for at have skudt en ulv omkring Ulfborg, mens han sad i sin bil.

Få timer efter så en ny forening dagens lys. Under navnet 'Ulvefrit Danmark' er formålet at give ulvemodstandere en fælles stemme. Årsagen hertil er, at mange mennesker er nervøse og bange for rovdyret.

Ifølge Sebastian Klein, som har studeret ulve i 12 år, bunder denne overbevisning dog i forkerte informationer.

- Vi har fået tudet ørerne fulde med, hvor sindssygt farlige de her ulve er. Det hører vi fra medierne og fra en uanstændigt stor samling politikere. Det er meget forkert. Især når det rent faktisk ikke passer, siger han til TV 2 efter nyheden om den skuddræbte ulv.

Mandag blev en ulv fundet dræbt i Vestjylland, og tirsdag blev den obduceret. Ulven døde af et enkelt skud, og nu skal den aldersbestemmes. Foto: Leander Løvemærke Video: Jonas H. R. Moestrup

Andre dyr er mere farlige end ulve

I mere end 200 år har ulven ikke haft hjemme i Danmark, men i 2012, hvor en ulv blev fundet død i Thy, blev rovdyrets tilbagevenden til den danske natur markeret.

Det blev også begyndelsen på en diskussion om, hvorvidt ulve bør være en del af den danske natur.

Siden dengang er mindst otte ulve med sikkerhed indvandret fra Tyskland til Danmark. Samtidig har antallet af ulveangreb på husdyr, som eksempelvis får og geder, været stigende. Blandt andet blev der i de første 10 måneder af 2017 konstateret 20 ulveangreb.

- Jeg siger ikke, at ulven ikke er farlig. Jeg siger bare, at vi bliver nødt til at perspektivere ulvens farlighed, lyder det fra Sebastian Klein.

Dyreeksperten fremhæver i stedet andre dyr som hugorme, hvepse, gedehamse, honningbier og kronhjorte, som er mere farlige end ulven.

- Chancen, for at man bliver dræbt af en hugorm ude i naturen, er mere end 10 gange højere end chancen for at blive dræbt af en ulv. Og tager man en hveps, er chancen 100 gange større, siger Sebastian Klein.

Fra TV 2 Nord

Ingen grund til at være bange

I Vestjylland, hvor størstedelen af de danske ulve holder til, har borgere i landsbyerne Idom og Råsted taget deres forbehold, i takt med at folk har oplevet at få selskab af ulve på løbeture i skoven, og en fåreavler har mistet 41 dyr, der alle er blevet dræbt af ulve

Forældre er også begyndt at køre deres børn til og fra skole for at undgå, at de skal stå og vente på bussen alene i mørket, efter ulve også var blevet set tæt på skolebussens morgenrute.

Som en del af Projekt Ulvedialog, hvor borgerne i et åbent forum har kunnet stille spørgsmål, er en rapport blevet udformet med hjælp fra flere forskere og eksperter. Heri står der blandt andet, at man ikke bør lade særligt mindre børn være uden opsyn i skoven, i områder hvor man ved, der er en ulv, og at man skal lade være med at løbe med høretelefoner i skoven, da det gør en uopmærksom.

Men Sebastian Klein er ikke enig.

- Hvis vi er bange for at sende vores børn i skoven på grund af en ulv, er det noget pjat, siger han.

- Det skal være nemmere at skyde de såkaldte problemulve, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) . Video: Jane Bruun Elkjær

Regering klar med tiltag mod problemulve

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) forstår til gengæld bekymringen fra borgerne i det midt- og vestjyske.

Han forklarer, at regeringen vil gøre det mere fleksibelt, hvornår borgerne kan få lov til at forsvare sig selv eller de dyr, de har ansvaret for. Samtidig vil regeringen i samarbejde med EU kigge på ulvens status som et fredet dyr.

- Det skal være nemmere at skyde de såkaldte problemulve, siger han og understreger, at regeringen ser med "klar alvor på den seneste problemstilling".

Bor du i byen langt fra ulveland, så deltag i afstemningen herunder.

Afstemning

Skal vi have ulve i Danmark?

Bor du i ulveland, så deltag i afstemningen herunder.

Afstemning

Skal vi have ulve i Danmark?