Overenskomst 2018

TV 2 erfarer: - Lønmodtagere siger nej til arbejdsgiverudspil

Arbejdsgiverne har blandt andet tilbudt lønforhøjelse på otte procent og betalt frokostpause, men lærernes årsnorm er en sten i skoen, erfarer TV 2.

Deadlinen for en overenskomstaftale er nu officielt overskredet - men ingen aftale er endnu på plads. 

Men at dømme efter de seneste bevægelser i og omkring forligsinstitutionen, er Danmark nu på randen af en storkonflikt, vurderer TV 2's finanskommentator Ole Krohn.

Kilder siger til TV 2, at der er tale om et massivt nej.

Samlet hos forligsmanden

Parterne i overenskomstforhandlingerne har efter en lang dag i forligsinstitutionen samlet sig hos forligsmand Mette Christensen. Og ifølge TV 2's finanskommentator Ole Krohn er arbejdsgiverne kommet med et udspil, hvor der er sat både tal og ord på centrale punkter i en ny aftale.

- Der er tale om en lønstigning på otte procent over en tre-årig periode. Samtidig er helårsnormen for lærerne omfattet og den betale spisepause er skrevet ind i en eventuel ny overenskomst, siger Ole Krohn.

Nyheden om, at arbejdsgiverne nu har afleveret et samlet udspil, kom kort efter, at forhandlingerne officielt var slut ved midnat natten til tirsdag. TV 2 erfarer dog, at den første reaktion fra lønmodtagerne har været at afvise udspillet fra arbejdsgiverne. Parterne befinder sig stadig i forligsinstitutionen. 

Tre scenarier

Inden deadline blev nået ved midnat tirsdag, udlagde Ole Krohn de mulige udfald. 

- Der er groft sagt tre muligheder. Enten har vi et forlig, eller også har vi et sammenbrud. Og den tredje mulighed er, at hun siger okay, der var momentum, og så vælger jeg at udskyde forhandlingerne endnu 14 dage. Jeg skal ikke gætte på, hvad hun vælger at gøre, for Forligsmanden er fuld af overraskelser, siger Krohn.

En eventuel storkonflikt vil ramme en lang række samfundsområder. Daginstitutioner, togdrift, luftfart, kødeksport og kirkelige handlinger midt i en konfirmationstid.

Uspiseligt udspil trods betalt frokostpause

Foreløbig tyder det på, at parterne ikke kan nå sammen trods en lang og intens dag i ved forhandlingsbordene.

- To af de store organisationer har over for mig givet udtryk for, at arbejdsgivernes udspil er uspiseligt. Den store sten i skoen er angiveligt aftalen om lærernes årsnorm, men også statens udspil med en betalt frokostpause, hvor innovationsminister Sophie Løhde vil have betaling til gengæld, er lønmodtagerne ikke begejstret for, siger Ole Krohn.

Bliver parterne ikke enige, og aftalen dermed udløber, vil en strejke kunne træde i kraft fem dage senere, søndag den 22. april, og en lockout kunne træde i kraft lørdag den 28. april.

Forligsmand Mette Christensen har også mulighed for at udskyde deadline for en aftale med 14 dage. Forligsmanden kan også erklære sammenbrud i forhandlingerne. I det tilfælde kan både strejke og lockout træde i kraft fem dage efter, altså den 22. april.