Topforhandler kalder læk groteske: - Det gør det ikke nemmere
Flere af de informationer, som arbejdsgiversiden har lækket til pressen, er misvisende, siger de statsansattes chefforhandler til TV 2.
Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man det ene øjeblik får stukket et forhandlingstilbud i hænderne i Forligsinstitutionen, og det næste sekund ser man medierne omtale de selvsamme papirer, man ikke engang har nået at diskutere med sit bagland endnu.
Sådan lyder den hårde kritik nu fra de statsligt ansattes chefforhandler Flemming Vinther i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.
Han er vred og retter skytset mod arbejdsgiverne, som han mener har stået bag flere alvorlige læk til pressen om fortroligt materiale i forhandlingerne:
- At arbejdsgiverne ikke kun taler i store linjer, men lækker deciderede tekster til medierne er grotesk og dybt problematisk. Udspillene har vi jo nærmest efter journalisterne. Det er at overdrive, men det er tæt på, siger Flemming Vinther.
Arbejdsgivernes topforhandlere melder hus forbi, og siger at de tager lige så kraftigt afstand fra lækkede oplysninger som Flemming Vinther gør:
- Jeg kender ikke noget til lækket. Jeg kan godt se, at der kommer informationer ud - og det er der kommet i en lind strøm gennem hele forhandlingsforløbet. Jeg kan sagtens forstå, at Flemming Vinther er utilfreds med, at der kommer informationer ud. Det er jeg mindst lige så utilfreds med, siger Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner.
Fra tirsdag formiddag og 19 timer frem sad Flemming Vinther, Anders Kühnau og de andre topforhandlere for i 11. time at prøve at nå til enighed med arbejdsgiverne om en overenskomst for de knap 800.000 offentligt ansatte.
Læk gør aftale sværere
Kort efter midnat natten til onsdag kunne TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn så erfare foran Forligsinstitutionen, at arbejdsgiverne var klar til at give lønmodtagerne en lønstigning på otte procent.
Derudover var arbejdsgiverne også klar til at give lønmodtagerne den betalte frokostpause på overenskomsten, som ligeledes har været en af forhandlingernes helt store knaster. Tilbuddet gav forhandlerne for de offentligt ansatte et rungende nej til.
- De informationer, der kommer ud i pressen, er ikke fyldestgørende, og derfor forstår jeg godt, hvis nogle danskere undrer sig over, hvorfor vi takkede nej, siger Flemming Vinther.
Er informationerne misvisende?
- Ja, det er de i forhold til, hvad vi bliver præsenteret for inde ved bordet. Det tilbud vi takkede nej til ved det statslige bord i går (natten til onsdag, red.) var uspiseligt.
Lækkene fra arbejdsgiversiden besværliggør ifølge chefforhandleren forhandlingerne markant.
- Læk gør intet nemmere.
- Vi er professionelle nok til ikke at lade følelser stå i vejen for en god aftale, men det her gør vejen sværere, siger han.
Forbudt at referere fra forhandlingerne, men...
Ifølge Forligsmandsloven er det forbudt at referere fra forhandlingsbordet, men alligevel har man nu set kilder på arbejdsgiversiden, der af flere gange har lækket oplysninger til pressen, ligesom Dennis Kristensen fra fagforbundet FOA har informeret sine medlemmer - og resten af Danmark - om Forligsmandens beslutninger.
I en godt 11 minutter lang livevideo på Facebook sagde Dennis Kristensen således tirsdag:
- … bliver vi ikke enige i dag, og det har forligsmanden også lige mindet os om fra starten - man må ikke referere, hvad hun siger, jeg håber ikke, hun hører det her - at hvis vi ikke bliver enige i løbet af den her forhandlingsrunde, så er det slut. Så kommer vi ikke til at møde hende mere. Så det er sidste frist.
Flemming Vinther kan godt se, at hans medforhandler også har talt i mere eller mindre generelle vendinger om forhandlingerne, men at de på lønmodtagersiden har holdt sig gode nok til ikke at tale om de konkrete udspil.
Parterne genoptager forhandlingerne på fredag.
Se hele udsendelsen med Flemming Vinther på TV 2 NEWS klokken 22.30, eller når du vil på TV 2 PLAY.