Samfund

Politiet vil give erstatning til krænkede i Tibetsag

Tibetkommissionen konkluderede, at Københavns Politi greb ind over for demonstranter i strid med deres grundlovs- og konventionssikrede rettigheder.

Københavns Politi vil give erstatning til otte personer i Tibetsagen.

Politiet har vurderet, at de otte personer hver især bør tilkendes en erstatning på 20.000 kroner.

Politiledelsens mails slettet forud for Tibet-kommissionens undersøgelse

Forfatter: Redaktionen
 
{settings}
 

Samtidig har Justitsministeriet anmodet Finansudvalget om, at der etableres hjemmel til også at udbetale erstatning i de tre af de otte sager, hvor kravene vurderes at være forældede.

Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Fratog tibetanske flag

Sagerne om overgrebene på demonstranternes grundlovs- og konventionssikrede rettigheder stammer fra episoder i forbindelse med de kinesiske statsbesøg i Danmark i 2012 og 2013.

Her fratog Københavns Politi blandt andet demonstranter deres tibetanske flag.

Politiet river Tibet-flag ud af hånden på demonstranter

Forfatter: Ukendt
Indstillinger
 

Dette har fået otte personer til at søge erstatning mod Københavns Politi for krænkelse af deres ytrings- og forsamlingsfrihed. En erstatning, som de otte personer nu er blevet tilkendt.

Det er Kammeradvokaten, der onsdag over for Københavns Byret har tilkendegivet, at de otte personer hver især bør tilkendes en erstatning på 20.000 kroner.

Politiet agerede ulovligt under kinesisk besøg - nu sagsøger demonstranter ordensmagten

Forfatter: Mikkel Secher
 
{settings}
 

Politiet: Vil undgå lignende fejl i fremtiden

Politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, erkender ifølge pressemeddelelsen, at myndighederne har begået alvorlige fejl.

Hun kommenteret sagen med følgende ord:

- I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag, og fortsætter:

- Vi har begået alvorlige fejl både under demonstrationerne og i den efterfølgende håndtering af forløbet. Derfor er det også vigtigt, at vi nu får mulighed for at godtgøre de krænkede i denne sag. Samtidig er det vigtigt for mig at understrege, at sagen også har givet anledning til, at vi i Københavns Politi har iværksat en række tiltag, så vi kan undgå, at der sker lignende fejl i fremtiden.

Kommission slår fast: Politiet gav klart ulovlige ordrer

Forfatter: Hans Redder
 
{settings}
 

Københavns Politi vil blandt andet sætte yderligere fokus på, at ledere og medarbejdere har kendskab til og handler i overensstemmelse med principperne for god adfærd i det offentlige, lyder det i pressemeddelelsen.