Overenskomst 2018

Ole Krohn: Det er en særdeles overraskende udvikling

19 timers forhandling er endt med endnu en udskydelse.

Forhandlingerne om en ny overenskomst er foreløbig endt uden resultat, og forligsmand Mette Christensen har for anden gang udskudt en potentiel konflikt. Det blev klart tidligt tirsdag morgen efter 19 timers forhandling.

Og det er en uventet udvikling, fortæller TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

- Det er anden og sidste gang hun kan det, og det betyder rent faktisk, at der er indkaldt til nye møder fredag. Det er en særdeles overraskende udvikling, det har bølget frem og tilbage hele natten, siger Ole Krohn.

Ole Krohn finder det overraskende ud fra nattens begivenheder:

- Det kom som en overraskelse for alle, at der kom den her udskydelse, fordi i løbet af natten var hele suppeterrinen bestående af de mulige kompromiser på vej ned på gulvet. Det dramatiske, der er sket i løbet af natten, var, at arbejdsgiverne kom med det, som man måtte formode, var det sidste tilbud, uddyber Ole Krohn.

"Fuld af overraskelser"

Han forklarer, at tilbuddet skulle være lagt på bordet lidt i midnat, hvorefter lønmodtagernes forhandlere ifølge Ole Krohn gik hver til sit og gennemgik tilbuddet og derefter gik sammen og så vendte tilbage:

- De kom tilbage og sagde et rungende nej, og så troede de fleste, det var ovre, men forligsmanden Mette Christensen er fuld af overraskelser. Hun tænkte sig om et par timer. Hun kaldte parterne ind for at høre, hvad deres råd var, hun havde selv en mening, og den var, at det er værd at give det hele en ny chance, fortæller Ole Krohn om forløbet.

- Må betyde nye åbninger

Også Henny Christensen, der er nyhedsredaktør på Avisen.dk, finder udviklingen overraskende. Hun kalder udskydelsen endnu en kulmination i et langt forløb og hæfter sig ved at forligsmanden nu har fået en sidste chance.

- Det her er sidste frist.

- Det her må betyde, at der er nye åbninger, at der er en vilje, for ellers udsætter forligsmanden ikke. Hun skal kunne se et perspektiv i videre forhandlinger, forklarer Henny Christensen.

Der skal forhandles igen fredag, og en potentiel strejke kan komme den 8. maj, mens lockouten kan sættes igang 12. maj. Men de kan begge træde i kraft før.

-  Datoerne er, hvis man bruger hele tiden. Men hvis hun når frem til den konklusion, at de ikke kan enes, at de kaster håndklædet i ringen, så er der strejke fem dage efter, forklarer Henny Christensen.

Forhandlerne har fået besked på at møde igen fredag klokken 10, og her er der ikke "udløbstid" på, sådan at de skal være færdige ved midnatstid. Parterne har ifølge Anders Bondo Christensen fået besked på, at de skal pakke "sovepose og tandbørste."