Samfund

Forhandlerne klar til at blive 'buret inde' fredag

Der kan være en maratonforhandling i vente fredag og weekenden over.

Husk tandbørsten.

Sådan var ordlyden - ifølge Anders Bondo Christensen, Formand for Danmarks Lærerforening - fra forligsmanden, der udskød en mulig konflikt med 14 dage men samtidig indkaldte alle parter til nye forhandlinger fredag. Fredagens forhandlinger kan meget vel ende med at blive maratonforhandlinger, vurderer professor Henning Jørgensen, fordi der ikke er en deadline ved midnat, som det var tilfældet ved mandagens forhandlinger.

Han bakkes op af Anders Bondo Christensen, der ikke nødvendigvis ser de 14 dage blive brugt, og der derfor er en afgørende forhandling i vente fredag.

Tirsdag morgen lidt efter klokken 05 kom parterne ud fra forhandlingslokalet efter forligsmanden Mette Christensens anden udskydelse. 

Her kan du se alles reaktioner på de foreløbigt resultatløse forhandlinger og udsigten til nye, afgørende forhandlinger fredag.

Hør forhandlernes reaktion efter 19 timer uden resultat

Forhandlerne reagerer på ny udskydelse

Michael Ziegler

Kommunernes chefforhandler

- Når forligsmanden vælger at udskyde, vurderer hun, der er et formål, og at det kan føre til noget. Alternativet havde været, at vi havde kurs direkte mod konflikt. 

- Jeg tænker, det er en god beslutning, og jeg tror, vi alle sammen har et ønske om, at det lykkes i den her runde, selvom det er rigtig svært. 

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Anders Bondo

Formand for Danmarks Lærerforening

- Vi har fået at vide, vi godt kan tage sovepose og tandbørste med, så det er et tegn fra forligsmanden om, at nu holder hun os til den bitre ende. I dag skulle vi stoppe klokken 24, for sådan siger forligsmandsloven, men det behøver vi ikke på fredag. Der kan vi for den sags skyld forhandle 10 dage i træk, men jeg tror, hun burer os inde, til vi er færdige. 

Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix

Sophie Løhde

Minister for innovation og chefforhandler for staten

- Vi har været optaget af at finde fælles løsninger på de fælles ting, vi stod overfor. Det er åbenlyst for enhver, at lønmodtagerne har rejst en række krav, der går på tværs af den offentlige sektor.

- Ingen af os i kommunerne, regionerne og staten har kunnet løse det hver for sig, og derfor forsøgte vi i dag at finde nogle fælles løsninger på tværs. Jeg synes, vi har haft rigtig gode forhandlinger, og jeg er også ærgerlig over, vi ikke blev færdige. 

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Grethe Christensen

Formand, Dansk Sygeplejeråd

- Når hun indkalder til yderligere møder, er vi klar.

- De (arbejdsgiverne, red.) kom med et bud, og det bud, syntes vi ikke, var tilfredsstillende på nuværende tidspunkt.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Anders Kühnau

Chefforhandler, Danske Regioner

- Vi vil som altid gå konstruktivt ind til de forhandlinger, for vi skal finde en løsning. 

- Jeg håber altid, når vi kommer med udspil, at det er tilstrækkeligt, og jeg synes, vi har strakt os langt efterhånden, men jeg kan ikke gå ind i det konkrete bud.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Bente Sorgenfrey

Formand for FTF

- Jeg må forvente, at forligsmanden tror, hun kan rykke lidt på parterne. Det tilbud, som arbejdsgiverne kom med, det var no go, så nu må vi se, om der kan komme nye tilbud på bordet. Det muliggør en 14 dages forlængelse.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dennis Kristensen

FOA's formand

- Forligsmanden udsætter to uger, men hun har jo mulighed for på hvilket som helst tidspunkt at sige: Nu konstaterer jeg, I slet ikke vil lege med her, så nu er det slut, og så starter konflikten fem dage efter.

- Hvis jeg skulle prøve at vurdere lidt på forligsmandens ansigtudstryk, da hun udsatte 14 dage, så er jeg ikke sikker på, at hun agter at bruge de 14 dage.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix