Overenskomst 2018

Ziegler: Det vil være den dummeste konflikt nogensinde

Det er nu så små detaljer, der skiller parterne, at det vil være tosset at ende i en storkonflikt med omfattende konsekvenser, mener chefforhandleren.

Tirsdag er skæbnedag, når parterne på både det statslige, det kommunale og det regionale område er indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Lykkes det ikke arbejdsgiverne og lønmodtagerne at finde en løsning, er der udsigt til en storkonflikt, som kan træde i kraft fra på søndag.

Flere af parterne har på forhånd udtrykt sig positivt over for forligsmand Mette Christensens initiativ til at indkalde alle parterne samlet, og én for én giver de udtryk for, at de for alt i verden helst vil undgå en konflikt.

Ifølge kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler (K), er det efter måneder med intense forhandlinger kun små forskelle, der på nuværende tidspunkt skiller de to sider af forhandlingsbordet.

- Jeg tror, at når det her er overstået, og vi kan lægge papirerne fra forhandlingerne frem, vil mange få sig en overraskelse over, hvor små afstande vi i virkeligheden taler om, fortæller han.

Da det er forbudt at referere fra forhandlingsmøderne, kan han ikke gå i detaljer, men forskellene er ifølge KL-forhandleren så små, at det ville være ”tosset”, hvis ikke de kan finde en løsning.

- Det ville være den dummeste konflikt nogensinde, når man lægger papirerne frem, og man kan se, hvor små afstande det er. Men det ændrer ikke ved, at selvom afstandene er små, skal vi stadig finde en landingsbane, forklarer han.

Tre knaster skiller fortsat parterne

Udtalelserne falder i forbindelse med en debat på TV 2 NEWS tirsdag morgen mellem chefforhandleren og to lønmodtagere, en pædagog og en skolelærer.

Netop skolelærerne og reglerne for deres arbejdstid er en af de helt store knaster, der mangler at falde på plads, før at arbejdsgiverne og de offentligt ansatte kan lande en aftale.

- Vi vil gerne lave en aftale, og vi er mødt op med indrømmelser. Kunsten ligger i at finde ud af, hvilke ændringer af det aktuelle system vi kan blive enige om. Vi vil gerne lave ændringer, men vi vil ikke lave et helt nyt system, siger Michael Ziegler.

Hertil kommer spørgsmålet om den betalte spisepause for ansatte i staten og lønrammen for næste overenskomstperiode.

- Den forskel på, hvad vi vil give, og hvad der kræves – jeg må ikke sige tallet – men du vil blive overrasket over det, når du ser det. Det er ganske, ganske lidt, fastslår Michael Ziegler.

Bondo har fornyet håb om løsning

I de adskilte forhandlinger har kommunernes chefforhandler siddet over for Anders Bondo Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet og Danmarks Lærerforening.

Han udtalte sent mandag aften, at han efter flere ugers forgæves mægling nu ser positivt på forligsmandens fælles mødeindkaldelse, hvor alt lægges på bordet på én gang i håbet om at finde en løsning for både stat, kommuner og regioner.

- Jeg vil godt sige, at det bliver rigtig kompliceret. Jeg har aldrig været med til noget lignende, men jeg tror faktisk, at det kan være en rigtig god idé. Jeg har fået fornyet håb på, at vi kan finde en løsning, lød det fra Anders Bondo Christensen.

I 2013 endte det med en lockout af lærerne og et efterfølgende lovindgreb. Det vil alle parter helst undgå en gentagelse af. Netop derfor er der også så meget på spil, når alle parterne tirsdag klokken 10 sætter sig om bordet i Forligsinstitutionen.

- Med de enorme konsekvenser, som en storkonflikt har, ville det være vanskeligt at forklare, at vi ikke kunne blive enige. Det ville være virkelig åndsvagt, men det er en kritik til begge parter, hvis ikke vi kan finde ud af at løse det her på det sidste døgn frem mod den absolutte deadline, siger Michael Ziegler.