Fristen er ved at rinde ud - her er 10 områder, hvor en mulig storkonflikt vil ramme
Overenskomstforhandlerne gør et sidste forsøg på at nå en aftale. Hvis konflikten kommer, vil den ramme meget bredt.
Mens uret langsomt tikker, gør forligsmand Mette Christensen og topforhandlerne en sidste anstrengelse for at nå et forhandlingsresultat om en overenskomst for offentligt ansatte. Kan parterne ikke blive enige, venter en storkonflikt.
Den sidste forhandlingsrunde er speciel ved, at alle tre områder – det statslige, det regionale og det kommunale område – forhandler ved siden af hinanden.
Ifølge TV 2s finanskommentator Ole Krohn er det et helt bevidst træk fra forligsmand Mette Christensens side:
- De sidder sammen ved samme bord, fordi forligsmanden ønsker at lægge maksimalt pres på dem. Det er slut med at skubbe problemerne fra det ene bord til det andet med nye møder og nattemøder. Nu vil hun have en afklaring. Hvis der er nogen, der ikke kan finde ud af det, så går hun videre til det næste bord, indkalder dem og beder om en afklaring fra dem. Ingen dårlige undskyldninger, mener forligsmanden. Nu må det briste eller bære, forklarer Ole Krohn.
Du kan læse nærmere om, hvilke områder der kan blive ramt af konflikten nederst i artiklen.
Tæt på lønaftale
De oplysninger, der er sivet ud fra Forligsinstitutionen de seneste dage, tyder på, at parterne er tæt på at nå en aftale på det vigtigste område – nemlig hvor store lønstigninger de offentligt ansatte skal have i de næste år.
Men på de to andre områder, der er omfattet af den såkaldte musketered, ser det til gengæld svært ud. Det er spørgsmålet om den betalte frokostpause og spørgsmålet om lærernes arbejdstidsaftale.
Og det har sat spørgsmålstegn ved, om musketereden også vil holde her i forhandlingernes hektiske slutfase.
I dag sagde formanden for 3F’s Offentlige Gruppe, Ellen K. Lykkegård, således til 3F’s medlemsblad ’Fagbladet’, at en lønaftale var det vigtigste. Godt nok støttede hun kravene om betalt frokostpause og en arbejdstidsaftale til lærerne, men "det er ikke nok til at udløse en konflikt", som hun udtrykte det.
"Skal nå i mål sammen"
Andre fagforeningsledere, som BUPL’s formand Elisa Bergmann, forsikrede i dag, at musketereden stadig holder – og det kræver et resultat på alle tre spørgsmål for at indgå en aftale.
- Min oplevelse er, at vi alle sammen er opsatte på, at vi skal nå i mål sammen, sagde hun til TV 2 under en kort pause i forhandlingerne tidligere i dag.
Bliver parterne ikke enige inden klokken 23:59 i aften, vil en strejke træde i kraft søndag den 22. april, og en lockout vil træde i kraft lørdag den 28. april. Forligsmanden kan dog udsætte aftalen i 14 dage.