Samfund

Mere end halvdelen af danske fremmedkrigere har været på offentlige ydelser

Mindst 84 personer, som har tilsluttet sig militante islamiske grupper, har modtaget en eller anden form for offentlig ydelse under rejsen.

Antallet af fremmedkrigere, der har modtaget offentlige ydelser, mens de var bortrejst, er nu blevet kortlagt.

Siden sommeren 2012 menes mindst 150 personer fra Danmark at være udrejst til Syrien eller Irak for at tilslutte sig militante islamiske grupper. Over halvdelen af disse personer har på et tidspunkt under deres rejse modtaget offentlige ydelser. 

Det viser helt nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. 

Siden juli 2015 har PET og en særlig indsatsgruppe haft fokus på denne gruppe, og i juni 2017 trådte en lovændring i kraft, der skærpede indsatsen mod misbrug af offentlige ydelser.

Det medførte blandt andet et stop af offentlige ydelser, tilbagebetalingskrav og en karantæneordning på op til tre år til fremmedkrigere.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at 56 procent af de 150 fremmedkrigere, altså mindst 84 personer, har modtaget offentlige ydelser. Desuden har Politiets Efterretningstjeneste kortlagt, hvilke offentlige ydelser der er tale om. 

De to ydelser, der oftest er blevet udbetalt, er, at 44 procent har modtaget kontanthjælp, mens 43 procent har modtaget SU. De resterende offentlige ydelser fordeler sig med 11 procent på arbejdsløshedsdagpenge, otte procent på førtidspension og yderligere 11 procent på andre offentlige ydelser.

Minister: Det kommer bag på mig

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder tallene "rystende", "uacceptable" og "skræmmende".

- Det kan man kun tage skarpt afstand fra. Det er ikke meningen, at man skal kunne rejse ud af Danmark og deltage i en konflikt, hvor man kæmper mod danske værdier. Derfor har vi nu strammet op og lavet en lovgivning, som gør, at det ikke kan lade sig gøre i fremtiden, siger han til TV 2. 

Samtidig langer ministeren ud efter den tidligere regering med Socialdemokratiet i spidsen for i sin tid ikke at tage affære.

- Det kommer bag på mig, at man fra 2012 har set en slendrian fra den gamle socialdemokratiske regering, hvor man overhovedet ikke har gjort noget, til trods for at der også er blevet stillet spørgsmål i Folketinget om, hvad man har tænkt sig at gøre yderligere. Der sad socialdemokraterne på hænderne, siger Troels Lund Poulsen.

Han henviser til, at antallet af udrejsende på offentlige ydelser især har udviklet sig i perioden 2012 til 2015.

Også hos Dansk Folkeparti rettes skytset mod den tidligere regering. Her kalder gruppeformand Peter Skaarup situationen for "helt grotesk".

- Det er horribelt, at så mange mennesker nærmest får betaling for at være i krig på skatteydernes regning, siger han.

Vil kalde minister i samråd

Hos Socialdemokraterne mener Morten Bødskov derimod, at fejlen ligger hos den nuværende regering. Derfor vil han nu indkalde beskæftigelsesministeren til et samråd om sagen. 

- Det er helt uhørt. Det skal ikke være sådan, at man kan kæmpe mod Danmark i Syrien eller Irak og samtidig få offentlig forsørgelse. Så er festen vel nærmest total, siger han til TV 2.

- Vi forstår simpelthen ikke, hvad ministeren laver. Ministeren skal redegøre enkeltvis for sagerne. Hvad er årsagen til, at de her personer åbenbart stadigvæk har fået offentlig forsørgelse, mens de har været i krig – også mod Danmark – udenfor landets grænser? 

Morten Bødskov påpeger, at det er op til beskæftigelsesministeren at sikre, at der bliver fulgt op. 

- Det er øjensynligt ikke sket. Det er mange, som har fået offentlige ydelser, og det skal stoppes, og derfor må han forklare, hvordan han har tænkt sig at gøre det, siger den tidligere socialdemokratiske justitsminister.

Har ikke været deres opgave voksen

Beskæftigelsesministeren mener også, at A-kasserne og kommunerne har fejlet i processen.

- De har ikke været deres opgave voksen. De har ikke sørget for at sikre, at de her mennesker stod til rådighed for samfundet, siger Troels Lund Poulsen og henviser til, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti sidste år lavede en karantæneordning for at sikre tilbagebetaling af ydelser, som var blevet uretmæssigt modtaget. 

- Det skal have en meget hård konsekvens. Jeg siger også til kommunerne, at man skal politianmelde de her sager. For det er jo heller ikke blevet gjort, understreger ministeren, som har fremlagt et udspil til skærpede sanktioner for social bedrageri.

Håbet er at lande en politisk aftale, som skærper sanktionerne yderligere, inden sommerferien.

- Nu gælder det om at sikre, at vi i fremtidige konflikter ikke oplever, at man rejser ud og får sociale ydelser uden at stå til rådighed for samfundet, slutter Troels Lund Poulsen.

En tredjedel er vendt tilbage

Politiets Efterretningstjeneste vurderer, at lidt over en tredjedel af de mindst 150 fremmedkrigere, som har været udrejst, er vendt tilbage til Danmark.

Derudover befinder en femtedel sig stadig i konfliktzoner, mens en fjerdedel formodes dræbt, og de resterende befinder sig andre lande.

For et år siden gik beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i gang med en kortlægning af fremmedkrigernes misbrug af offentlige ydelser.

Den 14. marts i år fremlagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen et udspil med 20 initiativer for kontrol med offentlige forsørgelsesydelser.