Hvor godt kender du danskernes alkoholvaner?

Dine alkoholvaner får ikke alene betydning for dine leveår. Tag testen nederst i artiklen og se, om du har styr på vores forbrug af alkohol.

Er der forskel på grænsen for, hvor meget mænd og kvinder bør indtage af genstande om ugen? Og hvor meget koster en usund alkoholvane egentlig i leveår? 

Et nyt internationalt studie har stillet spørgsmålene.

Studiet, som fredag er blevet udgivet i tidsskriftet The Lancet, bygger på 83 studier med deltagelse af næsten 600.000 personer fra 19 vestlige lande.

Selvom det længe herhjemme har heddet sig, at kvinder højst bør drikke syv genstande om ugen, mens mænd kan drikke op til 14 genstande, burde det ifølge den nye forskning være fortid. I stedet bør voksne ikke drikke mere end syv alkoholiske genstande om ugen - eller i gennemsnit en enkelt om dagen.

Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol

  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Konklusionen lyder, at personer, der drikker over syv genstande om ugen, forventes at dø tidligere end dem, der drikker færre.

- Studiet viser, at hvis man drikker en mængde alkohol, som man før troede var ufarlig, så kan man forvente kortere levetid og adskillige kritiske sundhedsproblemer, siger en af medforfatterne til studiet, Dan Blazer.

Men hvad er op og ned på vanerne herhjemme, når det kommer til alkohol? Tag testen nedenfor og find ud af, om du har et godt kendskab til danskernes vaner.

Hvor godt kender du danskernes alkoholvaner?