Samfund

Forhistorisk bille opkaldt efter Ghita Nørby

Den 83-årige skuespillerinde bliver hyldet for sit store bidrag til dansk kultur efter opdagelsen af to ny billeslægter indesluttet i rav.

Med mere end 100 film og utallige teaterforestillinger er Ghita Nørby én af Danmarks absolut mest populære skuespillerinder.

Hun er blevet hædret med fem Bodil-statuetter og tre Robert-priser igennem sin karriere. Desuden har hun modtaget en ærespris ved begge prisuddelinger.

Nu har skuespillerinden dog fået en lidt anden type anerkendelse. Hun har nemlig fået opkaldt en nyopdaget billeslægt efter sig.

- Jeg er stor fan af musicals, og det, at en person står på scenen og viser en forestilling, luller mig ind i en tidsboble af følelsesladede, episke fortællinger og drager mig til noget større, ligesom ravet gør. Det trækker mig ud af min hverdag. Det samme kan Ghita.

Sådan siger Anders Leth Damgaard, der er formand for Den Danske Ravklub, til TV 2.

Han har i burmesisk rav fundet to helt nye slægter af billen blødvinger. Den ene af dem har han som sagt valgt at tildele navnet Ghita Nørby.

'Sanaungulus ghitaenoerbyae'

Ghita Nørby-billen er hele 98 millioner år gammel og har det mundrette latinske navn 'Sanaungulus ghitaenoerbyae'.

I det samme rav har man også fundet en dinosaurhale, skorpioner, fugle, nogle af verdens ældste blomster, sommerfugle, bier og myrer.

- Det vil sige, at Ghitas bille levede, 30 millioner år før dinosaurerne uddøde, i en verden som på næsten alle måder afviger fra den, vi kender i dag, siger Anders Leth Damgaard.

Ravet, der indkapsler disse nye slægter, fungerer som et vindue til fortiden

Anders Leth Damgaard, formand for Den Danske Ravklub

Den anden nye billeslægt, som man har fundet i det burmesiske rav, er blevet opkaldt efter direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev og hans tvillingebror Eske Willerslev, der er professor ved Center for Geogenetik på Københavns Universitet.

Men hvorfor opkalde to nye biller efter de her tre personer?

- Det var en fed mulighed for at give en stor anerkendelse til nogle personer, der på hver deres felt har gjort en kæmpe forskel og lavet et stort bidrag til kultur og videnskab, siger Anders Leth Damgaard.

Flaskepost fra fortiden

Danskeren har studeret rav i 10 år og er en af verdens største privatsamlere af biller i rav. Hans samling består af 1500 biller.

Anders Leth Damgaard har samarbejdet med en italiensk forsker, der er en af verdens førende inden for blødvinger. Sammen med en tysk samler har de nu lavet en videnskabelig artikel med de to nye slægter, hvoraf den ene er Ghita Nørby.

- Jeg stødte på noget nyt, da jeg så de her klumper rav. Der var nogle afvigende punkter, mens andet lignede noget, jeg havde set før. Følehornene var anderledes end noget, jeg kendte. Det var så vildt. Jeg kunne se, det var en helt ny slægt, der aldrig var set før, og som ville kaste helt nyt lys over udviklingen hos blødvingerne, siger Anders Leth Damgaard.

ifølge samleren betyder de her fund enormt meget for forståelsen af vores fortid og den pågældende periode, som billerne har været en del af.

- Ravet, der indkapsler disse nye slægter, fungerer som et vindue til fortiden. Et vindue, hvorved vi kan se et øjeblik fastfrosset i 3D og studere det, som om vi selv var tidsrejsende og selv satte vores ben på jorden for 98 millioner år siden. Ravet transmitterer dette øjeblik som en flaskepost fra fortiden, siger Anders Leth Damgaard.